Deze orzo salade met garnalen is een heerlijk diner van 30 minuten van restaurantkwaliteit dat zeker een van de familiefavorieten zal worden! Dit recept in mediterrane stijl kan eenvoudig worden aangepast om zuivelvrij en glutenvrij te krijgen. Het bevat veel eiwitten en is een heerlijke salade voor schaaldierliefhebbers. Maak het op een warme zomeravond en geniet ervan in je tuin of op je balkon.
Dit recept is een perfecte keuze voor doordeweekse avonden voor drukbezette mensen en gezinnen. Dit makkelijke hoofdgerecht in Mediterrane stijl is ook nog eens prachtig om te presenteren en je kunt het serveren bij speciale gelegenheden als je gezelschap of gasten hebt. Wat ik het leukste vind aan deze orzo met garnalen, is dat het een uitgebalanceerde maaltijd is die je vol en tevreden houdt.
Het heeft alles: eiwitten (garnalen), groenten (cherrytomaatjes en olijven), koolhydraten (orzo) en gezonde vetten (olijfolie en kaas). Je hebt geen bijgerechten nodig, het is een complete maaltijd op zichzelf!
Garnalen
De sappigste garnalen worden snel tot in de perfectie gebakken in een pan met olijfolie en kruiden. Dit recept laat zien hoe je garnalen op de juiste manier bereidt, zodat ze heerlijk, sappig, zacht en nooit droog en rubberachtig worden.
De combinatie van smaken is geweldig! De garnalen hebben gedurfde smaken, zoals gerookte paprika, Italiaanse kruiden en rode chilipoeder. Het vormt een fantastische combinatie met orzo, kaas, tomaten, olijven en basilicum.
Gebruik grote rauwe en geen gekookte garnalen. Als je grote rauwe garnalen gebruikt en deze bakt met kruiden, krijg je zoveel meer sappen en zoveel meer smaak!
Zorg ervoor dat rauwe garnalen gepeld en ontdaan zijn.
Bak ze slechts ongeveer 2 minuten per kant. Als je de garnalen te gaar bakt, ontstaat er een rubberachtige textuur.
Verdeel de garnalen in de koekenpan tijdens het aanbraden. Dit zorgt ervoor dat garnalen daadwerkelijk worden dichtgeschroeid en niet worden gestoomd. Houd ook de kooktijden goed in de gaten, zodat de garnalen niet te gaar worden.
Wat is orzo?
Orzo is een korte pasta die qua vorm lijkt op langkorrelige rijst. Het is gemaakt van meel, zoals gebruikelijke pasta.
Kook orzo in een verhouding van 1:2 (1 kopje orzo met 2 kopjes bouillon of water) gedurende ongeveer 10 minuten op een laag/middelhoog vuur. Het meeste water (of bouillon) moet door de orzo worden opgenomen. Het kan zijn dat je extra vloeistof moet toevoegen, als het vuur te hoog is en er wat water verdampt, waardoor de orzo niet gaar is. De goed gekookte orzo moet een zachte textuur hebben, net als gewone gekookte pasta.
Als je van de combinatie garnalen en orzo houdt, bekijk dan ook deze:
Aziatisch orzo salade met garnalen en pindasaus
Orzo met garnalen en asperges
Mexicaanse orzotto met garnalen
Tips:
Gebruik een lekkere Italiaanse kaas* zoals buffelmozzarella, Fontina of Provolone. Of laat de kaas achterwege.
Neem een goede extra vergine olijfolie voor dit gerecht.
In plaats van orzo, kan je ook elke andere soort korte pasta, zoals farfalle, fusilli, penne of rigatoni nemen.
Voeg eventueel nog meer groenten toe. Mijn favorieten zijn asperges, sperziebonen, paprika, champignons en courgette.
Voeg kappertjes toe in plaats van olijven, of als aanvulling daarop.
Het recept voor de ingemaakte rode ui** vind je hier.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.