Vanavond eten wij heerlijke lamsgehaktballetjes met tzaziki. Dit recept voor smaakvolle, sappige Midden-Oosterse gehaktballetjes gevuld met o.a. baharat specerijmix is een snel en eenvoudig recept dat perfect is voor uw doordeweeks maaltijdbereiding binnen 30 minuten. De gehaktballetjes worden in de pan gebakken maar je kunt ze ook in de oven bakken. Lekker met een koele romige tzatzikisaus waar je niet van kunt stoppen met eten. Dit is een recept waar iedereen dol op zal zijn!
Gehaktballetjes
Een smaakvolle gehaktbal gevuld met verse lente-ui, knoflook en baharat klinkt gewoon als een goed moment, nietwaar? Nou, deze makkelijke gehaktballetjes met extra smaakvolle tzatziki erbij zijn zeker een goed moment.
Ze zijn gemaakt van lamsgehakt, maar je kunt ook h.o.h. of rundergehakt gebruiken. Maar gehaktballetjes van rundergehakt worden iets droger, houd daar rekening mee.
Deze gehaktballetjes zijn niet alleen ongelooflijk smaakvol, ze zijn ook nog eens heel gemakkelijk te maken.
Baharat
Ik heb de Midden-Oosterse specerijenmix baharat door het gehakt gebruikt. Het is een warme specerijenmix waarin o.a. paprika, koriander, komijn, kaneel, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en cayennepeper inzit. Mocht je dit niet kunnen vinden, kan je het vervangen door gyros of shoarma kruiden.
Tzaziki*
De gehaktballetjes zijn absoluut de ster van dit recept, maar de zelfgemaakte tzatziki verdient ook een onderscheiding. Als je nog nooit zelf tzatziki gemaakt gehad, dan moet je dit recept* proberen.
Tzatziki is een dikke saus gemaakt van een combinatie van Griekse yoghurt, komkommer, munt, knoflook, zout en citroensap. De tzatziki is heerlijk bij deze gehaktballetjes, maar is ook perfect als dip voor verse groenten, pitabroodje of crackers.
Zelfgemaakte tzatziki is heel gemakkelijk te maken en persoonlijk een van mijn favoriete sauzen om thuis te maken.
Let op: je moet wel Griekse yoghurt gebruiken als je tzatziki maakt; gewone yoghurt is te zuur.
Serveren
Er zijn verschillende manieren waarop je deze gehaktballetjes kunt serveren en ze zijn allemaal absoluut heerlijk.
Serveer ze als borrelhap! Maak de balletjes dan iets kleiner.
Maak een heerlijke salade! Leg ze op een bedje van romaine sla of serveer met tomaten, komkommer, olijven, fetakaas, dille, paprika en welke andere groenten dan ook goed klinken.
Stop ze in een pitabroodje! Als een pitabroodje meer jouw ding is, kun je deze gehaktballetjes in een pitabroodje vullen met gehakte sla, tomaten, uien en natuurlijk veel tzatziki.
Tips:
Het gehaktballenmengsel kun je een dag van tevoren maken. Dek af en laat afkoelen.
Het recept voor ingelegde rode ui** vind je hier.