Deze warme aardappel-aspergesalade is een geweldig bijgerecht voor elke gelegenheid. Met aardappelen, verse asperges en een pittige, gemakkelijke vinaigrette is dit een aardappelsalade met een verschil. De salade is absoluut een fris, eenvoudig en heerlijk bijgerecht dat een zeer welkom gerecht zal zijn op elke etentje of zelfs naast een doordeweekse maaltijd. Het recept is gemakkelijk te vermeerderen, waardoor hij ook ideaal is voor een diner, barbecue of grillfeest.

 

Aardappelen

 

Als u op zoek bent naar een eenvoudig bijgerecht of een heerlijke lunch, dan heeft deze warme aardappel-aspergesalade het allemaal. Het is een warme salade, maar hij is licht, waardoor je hem op elk moment kunt eten.
Ik heb nu Opperdoezer Ronde aardappelen gebruikt voor deze salade, maar elke andere vastkokende aardappel kan je hiervoor gebruiken. Welke aardappelen vastkokend zijn, kan je in deze blog lezen.

 

Deze aardappelsalade is mijn nieuwe favoriete bijgerecht. Waarom? Het is waanzinnig veelzijdig, vol van smaak, heeft slechts een paar ingrediënten en is makkelijk te maken. Het werkt net zo goed als bijgerecht bij gegrilde biefstuk zoals deze, maar ook als bij kip, zoals deze hele kip met knoflook.

 

Asperges

 

Het is nu eigenlijk niet meer het seizoen van de asperges, maar ik zag deze groene aspergetips bij mijn groenteboer liggen en werd toch verleid om ze te kopen.
Als de asperges niet in het seizoen zijn, kun je ze bovendien gewoon ruilen voor sperziebonen die het hele jaar door verkrijgbaar zijn (zelfs bevroren hele sperziebonen zijn ook geschikt).

 

Maken

 

De eerste stap is het bereiden en koken van de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd ze doormidden.
Doe de aardappelen in een pan en bedek ze met koud water en voeg hier zout aan toe. Breng ze nu aan de kook en laat ze ongeveer 10 minuten koken tot een vork er met slechts een lichte weerstand in gaat.
Voeg nu de aspergetips toe aan de pan en laat nog een minuut of twee koken tot ze gaar zijn (maar niet zacht).
Giet het water af en voeg dan de lente-uitjes en de groene kruiden toe.
Dressing: Meng in een glazen pot (een met deksel) olie, sherryazijn, mosterd, honing, zwarte knoflook en wat zout en peper. Schud het goed door tot je een troebele, heerlijk pittige dressing hebt.

Tips:

 

Als je geen sherryazijn hebt of kunt krijgen, kun je dit vervangen door rode of witte wijnazijn of zelfs appelciderazijn.

Ik heb als verse kruiden basilicum en bieslook gebruikt, je kunt ook peterselie nemen. Ik heb ook nog eetbare bloemen gebruikt.

Deze salade is lauwwarm of koud ook lekker.

 

 

Recept Warme aardappel-aspergesalade