Ik heb toch een heerlijk en feestelijk voorgerechtje voor jullie. Deze zalmtartaar met zwarte knoflook is het perfecte gerechtje als je houdt van de smaak van verse zalm met de bijzondere smaak van zwarte knoflook. Dit smakelijke en gemakkelijke zalmrecept kan als voorgerecht worden geserveerd of op zichzelf worden genoten. Probeer dit eenvoudige en toch indrukwekkende recept voor zalmtartaar en het zal snel een favoriet worden!
Zalmtartaar
Voor zalmtartaar heb je spartelverse zalm nodig, sushikwaliteit is het beste. Vraag jouw visboer hierom.
Zalmtartaar is een uniek gerecht, waarmee je indruk zult maken op een feestelijk etentje thuis. Tartaar is in het kort rauwe vis in kleine blokjes gesneden, gecombineerd met verschillende ingrediënten om een rijk, smaakvol gerecht te creëren. De ingrediënten kunnen variëren, maar omvatten meestal een uitje, knoflook, gember of sjalotten, kruiden (dille, koriander, bieslook), azijn of limoen- of citroensap, olie en specerijen.
Er wordt aangenomen dat zalmtartaar zijn oorsprong vindt in Frankrijk, waar het als voorgerecht wordt geserveerd.
Maken
Dit gerechtje maak je binnen 15 minuten en er hoeft niet helemaal te worden gekookt. Ideaal voor een speciaal etentje met meerdere gangen.
Hoewel licht, zit het gerecht boordevol smaken en texturen die je smaakpapillen zullen prikkelen.
Zalmtartaar kan koud of op kamertemperatuur geserveerd worden
Je kunt het gerecht naar jouw smaak aanpassen, zodat je bij elke hap kunt genieten van een werkelijk unieke smaakbeleving
Het is gluten- en zuivelvrij, waardoor het geschikt is voor diverse dieetwensen.
Een zalmtartaar moet je ijskoud bereiden. Hiervoor kan je het beste de zalm even in de vriezer leggen. Hierdoor is de zalm ook makkelijker in blokjes te snijden.
Gebruik wel een superscherp (koks)mes om de zalm in blokjes te snijden.
Zalmtartaar kan het beste zo snel mogelijk worden gegeten, omdat de zalm begint te drogen naarmate hij meer in het azijn-citroenmengsel zit. Je kunt wel de zalm van te voren in blokjes snijden en dit luchtdicht tot de bereiding in de koelkast bewaren.
Ook zo dol op tartaar van vis? Probeer dan ook eens deze:
Haringtartaar met biet en ei
Zalmtartaar met avocado
Aziatische haring tartaar met kroepoek
Tonijn tartaar met sojasaus en sambal
Zwarte knoflook parels
Ik mocht van de firma Kuperus zwarte knoflookteentjes, zwarte knoflook parels, zwarte ui en zwarte limoen ontvangen. Met de zwarte knoflook parels wilde ik iets speciaal maken en dat is zeker gelukt met deze zalmtartaar. De parels geven een heerlijke smaak aan de tartaar.
Over het tartaartje heb ik nog wat zwarte limoen geraspt voor extra smaak.
Tips:
Als je geen sherry-azijn kunt vinden, gebruik dan witte balsamico.
Extra nodig: steekring 7 cm.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.