Deze vegetarische Mac en Cheese met truffelkaas en paddenstoelen is een echte showstopper, perfect voor speciale etentjes thuis. Aardse decadente smaak van de truffelkaas en paddenstoelen, is de droom van een paddenstoelenliefhebber. Het is makkelijker dan je denkt en kan van tevoren worden gemaakt.
Deze versie bevat truffelkaas, paddenstoelen en truffelolie en als je net als wij een truffelliefhebber bent, kan je het zodanig toevoegen, waardoor er een geweldige truffelsmaak ontstaat.
Truffelkaas
Ik heb in dit gerecht twee soorten truffelkaas gebruikt. Een lekkere Hollandse jong belegen kaas met Italiaanse zwarte truffel met een zeer intense en uitgesproken smaak.
De truffelkaas is heerlijk op een boterham, om uit het vuistje te eten of om te serveren op een kaasplankje.
In dit pastagerecht tilt deze romige kaas het gerecht naar een hoger niveau.
En ik heb ook een Italiaanse Pecorino met truffel erin verwerkt. De Italiaanse schapenkaas is rijkelijk geïnjecteerd met zwarte truffels. Een unieke kaas met een intens pittig karakter.
Deze ziltige kaas geeft weer een hele andere dimensie aan de pasta.
Pecorino met truffel zal zeker niet misstaan op een kaasplateau. Heerlijk in combinatie met een volle rode wijn.
Beide kazen heb ik online besteld bij Hoogendoorn Kaas.
Paddenstoelen
Gebruik een mix van verse wilde of gekweekte paddenstoelen. Paddenstoelen die je hierin kunt verwerken zijn o.a. shiitake, oesterzwammen, cantharellen, beukenzwammetjes, portobello’s, eekhoorntjesbrood en/of koningsboleten.
Borstel de paddenstoelen schoon (dus niet afspoelen met water!) en snijd of scheur ze dan in stukken.
Pasta*
Gebruik een klein pastasoort, zoals macaroni, orechiette of detalini. Kook de pasta al dente, want de pasta zal nog verder garen in de oven.
Tips:
Voor extra truffelsmaak heb ik ook nog een klein beetje truffelolie gebruikt. Dit hoeft niet, maar is wel lekker.
Panko broodkruimels geven een knapperige topping, gebruik daarom panko in plaats van gewone paneermeel.
Rasp de kaas wel zelf voor een beter resultaat van de kaassaus.
Serveer bij dit gerecht een lekkere salade.