Sgroppino is een heerlijk Italiaans drankje gemaakt van citroensorbetijs en Prosecco. Het
bestaat al eeuwen en werd vroeger bij copieuze maaltijden vooral als tussengerecht geserveerd. Tegenwoordig wordt Sgroppino meestal als verfrissend drankje na de maaltijd gedronken. IJzige drankjes lijken misschien een moderne uitvinding, maar het koude brouwsel van vandaag gaat honderden jaren terug naar Venetië! Deze bijgewerkte versie van een klassieke Sgroppino is een witte Prosecco-cocktail gemaakt met citroensorbet en wodka, opgeklopt tot schuimig.
Sgroppino
Sgroppino, uitgesproken als ‘scro-peen-yo’, is afgeleid van het Venetiaanse woord ‘sgropìn’, wat ‘losmaken’ of ‘losmaken’ betekent. Historisch gezien werd het aan de elite geserveerd als digestief om de maag ‘los te maken’ na een rijke maaltijd, aangezien zij de enigen waren die in die tijd blokken ijs konden bemachtigen.
Hoewel ijs tegenwoordig gemakkelijker te verkrijgen is, heeft Sgroppino zijn weelderige, feestelijke sfeer behouden. De basissmaak is hetzelfde gebleven, maar het recept is geëvolueerd met Prosecco, wat een lekker fris bruisen aan de cocktail toevoegt.
Citroensorbet vervangt citroen, suiker en ijs, waardoor het een fluitje van een cent is om te maken. Je kunt het serveren als cocktail om de avond mee te beginnen, tussen de gangen door, of zelfs als een licht en verfrissend dessert.
Citroensorbet doet je misschien denken dat dit een zomers drankje is. Maar omdat citroenen in de winter in het hoogseizoen zijn, is dit de ideale tijd voor citroencocktails, zelfgemaakte Limoncello en meer.
En als je een voorraad bruisende Prosecco aan het inslaan bent om tijdens de feestdagen van te genieten, of als je nog een paar extra flessen over hebt, dan is dit de perfecte manier om ze te gebruiken voor deze heerlijke cocktail. Maak een batch klaar om te maken als een elegante oudejaarsavondcocktail of om te serveren naast een kerstbrunch.
Maken
Je kunt dit drankje in een blender maken. Maar je kunt ook een grote batch in een grote mengkom maken. Vermenigvuldig hiervoor dan de ingrediënten.
Sgroppino heeft een schuimige kwaliteit, waarbij je eerst de wodka en de citroensorbet door elkaar moet kloppen voor een goede beluchting. Of, als je een handmixer hebt, werkt dat ook!
Combineer de wodka en de sorbet. Klop in een grote mengkom de wodka en citroensorbet krachtig tot schuimig. Dit zou binnen een minuut samen moeten komen en glad moeten zijn, maar met veel kleine luchtbelletjes. Meng als laatste de Prosecco erdoor.
Optioneel accentueert een citroenschilgarnituur de smaak van de drank en zorgt voor extra citroenaroma, maar een muntblaadje werkt ook.
Probeer ook eens deze heerlijke roze Sgroppino.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.