Wist je dat je je eigen basis-ijs kunt maken zonder ijsmachine en met slechts twee ingrediënten? Slagroom en gezoete gecondenseerde melk zijn alles wat je nodig hebt om heerlijk ijs te maken. Deze basis kan je met eindeloze mogelijkheden op smaak brengen! Ik heb nu gekozen voor een Midden-Oosterse variant, namelijk een tahin halvaparfait met kersen.
Thuis ijs maken zonder ijsmachine is nog nooit zo eenvoudig geweest. Dus als je er geen een hebt, kan je toch nog deze ijskoude traktatie maken.
Halva
Halva is een zoete traktatie gemaakt van sesampasta (tahin). De textuur is een beetje kruimelig. Zie het als een kruimelige, nootachtige fudge.
Het is dus rauwe tahin (sesampasta), suiker of honing en room. Omdat ijs eigenlijk een mix is van suiker, room en een smaakstof, resulteert het toevoegen van tahin en halva aan de ijs-basis een heerlijke Midden-Oosterse smaak toe! En als het dan bevroren is, krijg je het heerlijke snoepje in romige bevroren vorm.
Deze tahin halvaparfait is romig en heerlijk en omdat koken niet nodig was, duurde het slechts enkele minuten om te mengen. De tahin en halva geeft het een unieke smaak en fluweelzachte textuur. Het enige nadeel is dat je ongeveer zes uur moet wachten voordat het ijs klaar is.
Deze parfait is fenomenaal, ik heb de neiging om vaak te overdrijven, maar ik overdrijf hier niet. Begrijp me niet verkeerd: het is rijk, maar rijk op de manier waarop je weet dat het een speciaal dessert is. Tahin en halva geven een nootachtige smaak aan de parfait en bevroren halva voegt zoete, knapperige stukjes toe aan de romige textuur. Na de eerste hap wist ik het: Oh wauw. Dat is ijs!
Nog meer parfaitrecepten:
Overheerlijke zuccotto parfait
Parfait met duindoornbes
Matcha kokos parfait ijs
Mandarijnparfait met pistachenoten
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.