Dit recept voor Niçoise salade met gekonfijte zalm en truffelaardappelen is een variant op de klassieke Niçoise salade. Het bestaat uit malse zalm, truffelaardappelen, eieren, peultjes, olijven, tomaten en een heerlijke dressing. Een luxe variant op de klassieke salade. Voor deze salade heb ik de zalm gekonfijt. Als je dit te spannend vindt om te doen, kan je de zalm ook pocheren of bakken. Het is behoorlijk vullend, dus perfect voor lunch of zelfs diner. Of maak er een mooi voorgerecht van, door het op een grote schaal te serveren.
Niçoise salade
De Niçoise salade is een Franse salade (Salade Niçoise) gemaakt met alleen rauwe groenten zoals sla, tomaten, olijven en tonijn of ansjovis. Het maken van Niçoise salade met aardappelen en sperziebonen is tegenwoordig erg populair, maar volgens David Lebovitz, een foodblogger die in Parijs woont, wordt de Niçoise bereid met alleen rauwe groenten, gekookte eieren en tonijn of ansjovis.
De eerste keer dat ik deze salade at in een restaurant, werd het gemaakt met aardappelen, sperziebonen en eieren, dus ik denk dat het daarom voor mij het lekkerst smaakt als het op deze manier wordt gemaakt.
Dit recept wijkt ook af van het origineel, omdat ik gekonfijte zalm gebruiken in plaats van tonijn. De ansjovis gaat in de dressing. Dit is misschien geen authentieke Niçoise salade, maar ik kan je verzekeren dat het is absoluut heerlijk is!
Niçoise
Wat betekent Niçoise? Niçoise komt van het Franse woord à la niçoise en betekent ‘van Nice’. Nice is een Franse stad aan de Middellandse Zeekust, waar naar verluidt deze salade vandaan komt.
Zalm
Bij een gekonfijte zalm wordt de zalmfilet langzaam gegaard (gekonfijt) in een kruidige (olijf)olie. Hierdoor wordt de zalm boterzacht van structuur en krijgt het de heerlijke smaken van de olie mee. Het is niet te moeilijk om te bereiden, probeer het eens.
Meer heerlijke maaltijdsalades:
Pastasalade met zeevruchten
Salade met gerookte forel en crispy linzen
Parelcouscous en linzensalade met falafel
Lauwwarme bulgur salade met paddenstoelen
Steaksalade met aardappel en boontjes
Griekse salade met orzo
Zomerse salade met gegrilde kip en groenten
Tips:
Deze salade is een geweldige maaltijd om vooraf te bereiden. Je kunt het gemakkelijk voor 4 dagen bereiden en meenemen als lunch naar je werk. Het is beter om alle ingrediënten apart van de dressing te bewaren.
Serveer de salade met een knapperig stokbrood met boter of focaccia past ook perfect bij deze salade.
Drink er een glas gekoelde rosé of witte wijn bij.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.