In deze chioggia biet salade met raapstelen komen de prachtige kleuren van de chioggia biet en de andere gekleurde bietjes goed tot zijn recht. Deze bietensalade is supereenvoudig en laat de prachtige heldere kleuren en de knapperigheid van de bieten stralen. Het duurt ook maar een paar minuten om je voor te bereiden. Deze salade ziet er indrukwekkend uit dankzij de mooie bietjes, maar is super eenvoudig te bereiden. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, maar ze passen zo goed bij elkaar. Het is een heerlijke, smakelijke salade of lichte lunch of bijgerecht, dus probeer het snel eens.

Chioggia biet salade met raapstelen

 

Gekleurde bieten*

 

Iedereen is wel bekend met de meest voorkomende rode biet, maar er zijn nog een paar andere variëteiten. Die variëteiten komen iets minder vaak voor, maar ik vind ze steeds vaker bij de groenteboer, op de markt maar ook in het biologische gedeelte van de supermarkt.
De twee meest voorkomende overige soorten zijn goudbiet en chioggia biet. Goudkleurig valt meer op omdat het aan de buitenkant meer oranje van kleur is, maar chioggia registreer je misschien niet meteen als anders. Maar als je kijkt, zou je moeten zien dat het lichter roze is in plaats van de klassieke dieppaarse kleur aan de buitenkant.

 

De Chioggia biet is een Italiaans erfstuk dat minstens teruggaat tot 1840. De naam is vernoemd naar de stad Chioggia waar ze werden ontwikkeld. Van buiten zijn ze misschien bescheiden, maar wat deze soort extra bijzonder maakt, is hoe ze er van binnen uitziet.
Wanneer je deze bieten snijdt, zul je binnenin roze en witte cirkels vinden. Het exacte patroon kan variëren, van dikke tot dunne strepen, regelmatige cirkels of onregelmatiger.

 

De smaak is niet alleen lekker, maar ook iets milder en zoeter. De kleur loopt niet uit tijdens het snijden, zodat het minder rommelig is om mee te werken.
Hoewel je deze bieten op dezelfde manier kunt gebruiken als gewone biet, gebruik ik ze vooral rauw. Dit komt deels door de smaak, maar ook om het beste uit de mooie strepen te halen. Als je ze kookt vervagen de strepen en wordt de biet meer roze.

 

Salade

 

Ik denk dat het moeilijkste deel het maken van deze salade is de bietjes in dunne plakjes snijden. Je kunt het beste een mandoline of een brede dunschiller gebruiken.

Ik heb deze salade heel simpel gehouden, omdat de bieten voor zichzelf spreken, zowel qua uiterlijk als qua smaak. Eigenlijk is het een soort bietencarpaccio met een paar toevoegingen. Bovendien kun je de ingrediënten gemakkelijk variëren, afhankelijk van wat je hebt en naar smaak. Gebruik een andere slasoort in plaats van de raapstelen, zoals bijvoorbeeld rucola die ook een lichte peperigheid heeft.
Gebruik kaas in de salade, ik vind de combinatie met geitenkaas erg lekker, maar andere opties werken ook zoals blauwe kaas of feta.
Probeer andere toppings, je kunt andere noten of zaden proberen, zoals pecannoten, hazelnoten of pepitas.

 

Probeer deze andere favoriete bietensalades:

 

Rode salade met roodlof, biet en blauwe kaas
Gele bietjes met burrata en hazelnootdressing
Bietjessalade met burrata en kersen
Poke bowl met haring en rode bietrijst
Bietjes salade met oesterzwammen
Parelcouscous salade met bietjes, mierikswortel en dille
Bietencarpaccio

 

Tips:

 

Ik heb drie verschillende gekleurde rauwe bietjes* gebruik, namelijk wit, geel en Chioggia.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Chioggia biet salade met raapstelen: