Iedereen die op bezoek komt bij mijn moeder, krijgt een zelfgemaakte warme appelbol. Maakt niet uit of je ‘s morgens, ’s middags of ‘s avonds komt, ze bakt een appelbol voor jou. Ze heeft daarom ook altijd appels en bladerdeeg op voorraad. En toen ik heerlijke biologische rode appels van I AM Organic mocht ontvangen, wist ik meteen dat ik de appelbollen van mijn moeder hiermee zou maken. Een lekker krokant bladerdeeg met een zacht appeltje erin.

 

Moeders recepten

 

Mijn moeder is bijna 90 en ze was de eerste vrouwelijke meester chef in Nederland. Ze heeft tot haar 88 nog een bed & breakfast gerund in haar grote huis. Dagelijks bakte ze zelf brood voor haar gasten en het liefst had ze nog dat ze bleven eten. Nu ze in een aanleunwoning woont, nodigt ze nog steeds gasten uit om te komen eten. Ze kan het niet laten om te bakken en koken.

 

Ik probeer nu toch wel wat recepten van haar te ontfutselen voordat ze er niet meer is. Net zoals deze appelbollen. Het lijkt simpel om appelbollen te bakken, maar er zijn wel wat trucjes voor nodig om de perfecte appelbol te bakken. Daarnaast verwerkt mijn moeder nog een geheim ingrediënt erin, namelijk peper! Ja ze doet peper in het suikermengsel en geloof me, het werkt.

 

Appels

 

De biologische appels die ik mocht ontvangen zijn al lekker om zo te eten, heerlijk zoet en knapperig. En ze zijn ook heerlijk in deze appelbollen.
Er zijn heel veel appelsoorten in allerlei smaken en maten. Voor het maken van een appelbol is het belangrijk dat de appel niet te groot is en dat deze lekker stevig blijft na het bakken. Je kunt een Elstar, Goudrenet, Jonagold of Cox appel gebruiken.
De Elstar appel is wel een van de bekendste soort in Nederland. Deze appel is een beetje zachtzuur tot zoet en blijft lekker stevig, een ideale appel dus om mee te bakken.

 

Custardsaus

 

Serveer de appelbollen eventueel met een toef slagroom bij de koffie of maak er een nagerecht van met een lekkere warme saus erbij. Ik heb een hele makkelijke manier om een heerlijke saus erbij te maken. Hiervoor warm je een blikje gecondenseerde melk met appelsap of een au de vie appel op. Blijf roeren in het pannetje totdat je de gewenste dikte hebt.

 

Tips:

 

Haal de plakjes bladerdeeg niet te vroeg uit de vriezer, anders worden ze te zacht.

Prik de appelbollen rondom iets in met een vork, anders kunnen de appels ontploffen in het deeg.

Je legt de appelbollen met de vouwkant naar boven, hierdoor zal de vulling niet leeglopen.

Serveer de bollen warm, lauwwarm of koud.

 

 

Recept Appelbollen van mijn moeder: