Ik had in de aanbieding falafel gekocht en die bleven maar in de koelkast liggen. Hoog tijd om er iets mee te maken. Falafel is natuurlijk heerlijk in een pitabrood, maar ik wilde nu iets anders. Het is een heerlijke vegetarische en vegan falafel bowl met parelcouscous en tahinsaus geworden. Lekkere krokante falafelballetjes op een salade van parelcouscous met groenten naar keuze. De heerlijke groene tahinsaus maakt het helemaal af. Serveer het warm of lauwwarm.
Falafel
Falafel zijn Midden-Oosterse gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten of andere peulvruchten. Het is ooit ontstaan als vleesvervanger. En vooral nu zijn deze balletjes ontzettend populair als vegetarisch of vegan gerecht.
Traditioneel werd dit gegeten in een pitabroodje of ander platbrood en geserveerd met een salade en saus op basis van tahin.
Ik heb de falafel nu kant-en-klaar gekocht.
Maar deze balletjes zijn heel makkelijk zelf te maken door kikkererwten met knoflook, specerijen, ui en bloem te mengen in een keukenmachine. Van dit ‘deeg’ vorm je dan balletjes en deze bak je in de olie.
Ik heb nog een heerlijk recept voor Erwten falafel voor jullie.
Bowl
Eten uit een kom vind ik heel erg fijn. Meestal is dit toch wel comfort food wat je lekker weg hapt. Zo ook deze falafel bowl met parelcouscous en tahinsaus.
Ik heb nu parelcouscous gebruikt, maar je kunt ook gekookte rijst, bulgur, quinoa, etc. gebruiken.
En doe er de groenten bij die jij lekker vindt. Zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, wortel, bietjes, peultjes, kikkererwten, sojaboontjes, courgette, aubergine, paprika, tomaatjes, avocado, komkommer, etc.
Vooral de combinatie van warme geroosterde groente en koude rauwe knapperige groenten is zo lekker in deze bowl.
Tahin
Tahin is een sesampasta en deze is niet meer weg te denken in onze keuken. Ik ben er dol op en daarom gebruik ik het regelmatig. Koop tegenwoordig al de grote potten in de Turkse supermarkt. Tahin is niet alleen lekker in een saus, maar je kunt er ook nog een lekkere smoothie, ijs en truffels van maken. Of verwerk het in een toetje.
Tahin heeft de eigenschap dat als je het met iets anders mengt, het erg dik wordt. Vandaar dat je het aanlengt met water. Als de saus dan toch te dik blijft, voeg je nog wat meer water toe.