Ik heb toch een heerlijk puree recept voor jullie. Deze romige pastinaakpuree met rozemarijn zal het goed doen als bijgerecht met op een speciaal etentje thuis of met de feestdagen. Extra romige en super gladde puree, daar kan geen aardappelpuree tegen op. Nou ja behalve dan een luchtige aardappelmousseline. Het voordeel van deze pastinaakpuree is dat je verder geen groenten meer hoeft te serveren bij een gerecht, want dit is al de groente.
Pastinaken
Pastinaak, pinksternakel oftewel witte peen, is een hele oude peengroente die nu weer in ons land wordt verbouwd. Het was een vergeten groente, maar de pastinaak is al weer jaren populair. Vergeten groenten zijn bepaalde groenten die vroeger veel gegeten werden, maar daarna in verdwenen zijn. Ze werden niet meer gegeten.
De pastinaak bevat inuline, een koolhydraat, dat fructose bij splitsing oplevert. Daarom is deze groente zeer geschikt voor diabetici. Na de oogst wordt de wortel snel slap. Bewaar ze daarom maximaal drie dagen in de groentelade van de koelkast en het liefst in een papieren zak.
Vanaf oktober tot en met de winter is de pastinaak overal goed verkrijgbaar.
Deze witte wortel is zeer smakelijk en minder zoet dan de gewone wortel, de smaak van de pastinaak zit tussen de knolselderij en wortel in.
Bereid de pastinaak zoals een wortel, de kooktijd is wel iets korter. Lekker in een stamppot, door aardappelpuree of in een soep.
Probeer deze Pastinaak kastanjesoep, Pastinaak uit de oven, Pastinaak frietjes met een pittige dressing of heerlijke Pastinaak muffins eens.
Rozemarijn
De rozemarijn is een goede tegenhanger voor het zoete van de pastinaak. Omdat ik zomers altijd veel rozemarijn in mijn tuin heb staan, maak ik er rozemarijnzout van. Deze meng ik als laatste door de pastinaakpuree heen voor extra smaak. Je kunt daarna ook nog wat rozemarijnzout op de puree strooien.
Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.
Tips:
Als je geen keukenmachine hebt, pureer de pastinaak dan met een staafmixer.