Wij zijn gek op stoofvleesgerechten, vooral op koude dagen. Nu heb ik al diverse stoofschotels op de site staan, maar elke keer bereid ik het weer op een andere manier. Ik heb dit recept broodje Turks stoofvlees genoemd omdat het een klein beetje lijkt op het Turkse recept Tantuni. Alleen bij Tantuni wordt het vlees gekookt en ik heb het gestoofd. Vlees wat lekker lang gestoofd heeft met diverse specerijen en dat op een broodje geserveerd, dit wil je proeven!

 

Tantuni

 

Tantuni is een traditioneel Turks gerecht van dungesneden rund- kippen- of lamsvlees wat samen met tomaten, ui en peterselie in een wrap geserveerd wordt. Het is niet zo bekend in ons land. Ik heb het vlees dus lekker lang gestoofd in plaats van gekookt, daarom is het geen echt Tantuni recept.

Broodje Turks stoofvlees

 

Stoofvlees

 

Stoofvlees is vlees wat op laag vuur lang heeft staan pruttelen, waardoor het vlees zo gaar wordt dat het bijna uit elkaar valt. Ja het heeft even tijdje nodig, maar dan heb je ook wel iets lekkers. Vooral in de herfst en winter is dit heerlijk om te eten, comfortfood ten top.
Eigenlijk heb je er niet zoveel werk aan. Eerst moet alles gesneden en aangebakken worden en dan laat je de pan lekker lang op een laag vuurtje staan garen en ondertussen kan jij iets anders doen.

 

Je kunt voor runder stoofvlees riblappen, runderlappen of sukadevlees gebruiken. Het vlees mag best wel wat vet bevatten, dit geeft het vlees meer smaak en een zachtere structuur. Wees dus niet bang voor een beetje vet aan het vlees.

 

Het is wel belangrijk dat je het vlees eerst goed bruin aanschroeit. Doe dit eventueel in verschillende porties. Als je te veel vlees gaat bakken in een pan kan het niet mooi aanbakken en gaat het vlees in de bakpan al stoven en wordt het niet mooi bruin.

 

Ben jij ook zo gek op stoofvleesgerechten? Dan heb ik nog veel meer recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Pittige Chinese rundvlees stoofpot, Marokkaanse runderstoofpot, Indonesisch stoofvlees Rendang of deze Sukade met appelstroop?

 

Tips:

 

Pul biber* ook wel Aleppo peper genoemd, zijn gedroogde rode pepervlokken. De Aleppo peper is een milde peper, waardoor pul biber niet al te pittig is. Je vindt het in een Turkse winkel. Als je het niet vinden kan, gebruik dan chilivlokken.

Het recept van de ingemaakte rode ui** vind je hier.

In plaats van een broodje, kan je het vlees ook in een wrap, flatbread of pitabroodje doen.

Je hebt een goede stoofpan met een dikke bodem nodig.

 

 

Recept Broodje Turks stoofvlees: