Deze cranberry gin cocktail is een perfecte cocktail om te serveren op de feestdagen. Een heerlijke cocktail met de smaken van Kerst! Het is wel een vrij sterke cocktail, ik waarschuw je maar vast, maar het luchtige eiwit op de cocktail maakt het iets milder.
Frosted cocktails
Cocktails voorzien van een wit laagje zoals deze met eiwitschuim, heet een frosted cocktail. De witte topping ziet er niet alleen heel erg leuk en feestelijk uit, maar is ook nog eens erg lekker. Misschien vind je het spannend om eiwit te mixen in een cocktail, maar ik kan je aanbevelen om het eens te proberen.
Gin
Gebruik een gin die je al in huis hebt, of koop er eentje die jij lekker vindt. Het maakt niet zoveel uit welke gin je hiervoor gebruikt. Ik ben gek op gin en de Gin & Tonic, daarom heb ik aardig wat flessen in huis (haha). Heb daarom altijd wel een fles waar ik naar grijpen kan. Nou klink ik als een alcoholist, maar niets is minder waar. Van een glaasje drank, of het nu een cocktail of een glaasje wijn is, ben ik al dronken. Scheelt wel een hoop drank, kan ik je verklappen.
Verder zit er een nog sinaasappellikeur in. Je kunt hiervoor Grand Marnier, Cointreau of een Bénédictine gebruiken. Ik heb een zelfgemaakte Arancello gebruikt, die had ik nog staan.
Ook zit er citroensap in voor een frisse touch, maar ik denk dat verse sinaasappelsap ook erg lekker is. Omdat de cocktail aardig wat alcohol bevat, kan je er nog meer sinaasappelsap erin doen.
Cranberrysiroop*
De cranberrysiroop maak je heel makkelijk zelf. Doe dit ruim van tevoren zodat de siroop goed kan afkoelen in de koelkast voordat je het gebruiken gaat.
Voor de siroop heb je nodig:
500 ml cranberrysap
1 handvol verse cranberries (of diepvries)
400 gr kristalsuiker
1 kaneelstokje
Doe alles in een pannetje en breng al roerend aan de kook, tot de suiker is opgelost.
Zet het vuur dan lager en laat ongeveer 10 minuten inkoken.
Laat de siroop afkoelen en giet het dan door een zeef.
De overgebleven cranberries kan je zo eten of in een gerecht zoals cranberrycompote verwerken.
Bewaar de siroop in een flesje in de koelkast tot gebruik. Dit is voldoende voor zes cocktails.
De siroop zal zeker een paar weken goed blijven in de koelkast.
Schuim
Het schuim is dus eiwit van verse eieren. Als jij geen rauwe eieren wilt gebruiken, kan je ook aquafaba erin verwerken. Dit is het dikke vocht wat in een pot kikkererwten zit. Gooi dit goedje nooit weg, je kunt er namelijk nog heel veel meer lekkers van maken, zoals bijvoorbeeld een vegan chocolademousse, meringues of aioli.
Om de schuimlaag erop te krijgen, moet je echt goed schudden. Mocht je meerdere cocktails tegelijk willen maken, dan kan je dit ook in een blender doen.
1 eiwit is ongeveer 14 ml aquafaba.