Ook al ben je geen liefhebber van spruitjes, deze spruitjessalade met walnoten en cranberries is te lekker om niet te proberen.
De salade heeft heel veel smaak: heldere geraspte spruitjes, knapperige walnoten, het zoute van de Parmezaanse kaas en het zoete van de gedroogde cranberries en honing.
Spruitjes
Spruitjes, je houdt ervan of juist helemaal niet. De meeste kinderen vinden ze niet lekker en dat geldt ook voor veel volwassenen. Spruitjes worden tegenwoordig zodanig gekweekt, dat ze minder uitgesproken (bitter) zijn dan vroeger. Lustte je ze als kind niet en heb je ze daarna nooit meer gegeten, geef deze groene rakkertjes nu toch nog een kans.
Spruitjes zijn in principe mini kooltjes die uit heel veel blaadjes bestaan. Ze groeien aan een stam en zijn vanaf augustus tot en met maart van ons land. Maar meestal worden ze alleen in de winter gegeten.
Deze mini kooltjes zijn super gezond, ze zitten namelijk vol vitamines. Vooral vitamine C en B, foliumzuur, kalium, magnesium en vezels. Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels.
Een klein minpuntje van spruiten en van alle koolsoorten eigenlijk is hun uitwerking op onze darmen. Onze dunne darm kan de in spruitjes aanwezige stof raffinose, niet zo goed verwerken. Dit veroorzaakt winderigheid.
Koop spruitjes die mooi groen zijn en stevig aanvoelen. Deze blijven dan ongeveer een week bewaren in de groentelade van je koelkast. Snijd voor het koken een plakje van het kontje af en verwijder de buitenste (lelijke) blaadjes.
Tegenwoordig kan je schoongemaakte spruitjes kopen in de supermarkt. Deze blijven maar een of twee dagen goed. Houd daar rekening mee.
Kook spruitjes niet te lang, na ongeveer 10 minuten zijn ze al beetgaar. Kook je ze te lang, dan krijg je die typische spruitjeslucht, wat niet zo lekker ruikt.
Deze lucht kan je eventueel voorkomen door een halve ui mee te koken met de spruitjes.
Ik vind spruitjes het lekkerst geroosterd of gebakken.
En spruitjes met spek
Maar in een stamppot doen ze het ook goed.