Ik had nog gekookte beluga linzen over van een recept. Van de helft hiervan heb ik een heerlijke salade gemaakt met linzen en verse vijgen. En de andere helft is verwerkt in deze kruidige linzen met gebakken eieren. Je kunt dit lekkere gerecht natuurlijk ook maken met bruine linzen uit een pot of blikje. Serveer het als lunch of zelfs als avondmaal is het lekker met een stuk brood erbij.
Linzen
Linzen zijn goed voor ons, behalve dat ze heel gezond zijn bevatten ze ook nog eens veel, ijzer, vezels en eiwitten. Daarom is het een perfecte vleesvervanger. Mocht jij overwegen om minder vlees te eten, of helemaal geen vlees te eten, voeg dan wat vaker linzen toe aan jouw maaltijden. Gemiddeld bevatten linzen ongeveer 10 gram proteïne per 100 gram. En daarnaast zijn ze ook nog erg voedzaam.
Beluga linzen zijn kleine zwarte linzen. Ze zien er ongekookt uit als kaviaar en daarom heten ze ook beluga. Het is – vanwege de verfijnde smaak – sowieso de kaviaar onder de linzen.
Ik gebruik deze linzen graag omdat ze niet zo’n lange kooktijd nodig hebben en omdat je ze niet hoeft voor te weken. Beluga linzen zijn fijn om te gebruiken in salades, couscous of pilav. En door een hoge voedingswaarde en eiwitten ideaal voor veganisten, vegetariërs of sporters. Beluga linzen vind je meestal in speciaalzaken zoals Ekoplaza.
De overgebleven gekookte linzen waren van dit gerecht: Beluga linzen met gele biet en paddenstoelen.
Gebakken eieren
Eieren op deze manier gebakken tussen de groente lijkt een beetje op het Midden-Oosterse gerecht shakshuka (of shakshouka). Het is een gerecht van gepocheerde eieren in groenten met een tomatensaus. Meestal wordt hier paprika, ui, chilipeper en diverse specerijen voor gebruikt. Het komt oorspronkelijk uit Tunesië, maar wordt ook veel gegeten in de Midden-Oosterse landen.
Probeer ook eens deze lekkere Shakshuka met bulgur, avocado en feta, Menemen met sucuk, Gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren of Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus.