Heb jij wel eens koolrabi gegeten? Waarschijnlijk niet. Het is niet zo’n populaire groente in ons land, waarschijnlijk omdat je niet weet wat je met deze groente aan moet. Koolrabi is een soort van ‘vergeten groente’ die nog weinig meer gebruikt wordt in onze keuken. Maar ik heb een heerlijk recept voor een koolrabisoep met blauwe kaas voor jullie. Dus snel naar de groenteboer om deze groente te halen en dit zalige fluweelzachte soepje te maken.
Vergeten groente
Vergeten groenten zijn bepaalde groenten die we vroeger veel aten, maar nu niet meer zo bekend zijn. Laat staan dat we ze nog kopen.
Waarom zijn ze vergeten?
Ten eerste omdat de smaak van sommige van deze groenten ons niet meer aanspreekt.
Of omdat ze maar beperkt houdbaar zijn.
Of ze hebben een lange bereidingstijd nodig, maar nu ‘slow food’ en ‘slow cooking’ weer helemaal hot is, zijn langere bereidingstijden geen probleem.
We willen vergeten groenten niet meer vergeten omdat er naast de nadelen ook nogal heel wat voordelen zijn, zoals:
We willen andere smaken proeven. Veel vergeten groenten hebben een echt nieuwe smaak voor ons.
We willen meer varieren in het menu.
Duurzaamheid, deze groenten komen uit eigen land waardoor ze geen tig-duizend kilome-ters hoeven te vliegen voordat ze op ons bordje liggen.
Redenen genoeg om de vergeten groenten te kopen en uit te proberen!
Koolrabi
De koolrabi is een knolgroente die in ons land geteeld wordt. Het groeit – in tegenstelling tot koolraap – boven de grond.
De knollen zijn lichtgroen van buiten en mooi wit vanbinnen.
Deze caloriearme groente is rijk aan vitaminen en mineralen.
De smaak van koolrabi lijkt een beetje bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderijachtig.
Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Probeer ook eens deze Koolrabi salade met peer, dadels en walnoten, Gratin van koolrabi met blauwe kaas, Salade met koolrabi, rammenas en gerookte eendenborst, Salade met koolrabi, groene appel en baby boerenkool en Gevulde koolrabi met kippengehakt.
Blauwe kaas
Ik heb een pittige blauwe kaas gebruikt en dit was heerlijk bij de soep. Als je niet van blauwe kaas houdt, vervang het dan door geitenkaas of feta.