Ik voelde me niet zo jofel de laatste tijd en had problemen met mijn darmen. Toen zag ik bij Liesbeth Booij haar 10-daagse detox boost programma voorbijkomen en dacht ik probeer het gewoon. Goed overleg met haar gehad of dit wel toepasbaar was voor mij in verband met mijn maagverkleining. We hebben het programma iets aangepast, zodat ik het probleemloos kon volgen. En deze detox is geen sapkuur, maar een 10 dagen vegan detox door middel van heel veel groenten eten. Zoveel zelfs, dat ik het niet op kon. Ik moet zeggen dat alle recepten voor deze 10 dagen zowel van ontbijt, lunch als avondeten, heerlijk waren. En deze broccoli en kikkererwtensoep was zo lekker, dat ik dit recept toch wilde delen met jullie. Ik heb wel mijn eigen draai aan dit heerlijke vegan soepje gegeven.
Broccoli
Broccoli is een populaire groente in ons land, behalve bij sommige kinderen dan. Het is een hele veelzijdige groente, je kunt het koken, stomen, (roer)bakken, grillen, er soep, stamppot of een salade van maken. Het groene broertje van de bloemkool is erg gezond, bevat veel vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en weinig calorieën.
Redenen genoeg om deze groente wat vaker te eten.
Broccoli is het hele jaar te koop. Zoek wel een mooie donkergroene verse stronk op die geen gele plekken in de roosjes heeft.
Kikkererwten
De kikkererwt, keker en garbanzo wordt steeds populairder in ons land. En dat is niet zo gek, ze zijn lekker en gezond. Vooral in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en in India worden deze gele peulvruchten vaak gebruikt. Alle peulvruchten zitten vol met goede voedingsstoffen, maar de kikkererwt springt er helemaal uit. Ze bevatten meer vezels, eiwitten, vitamines, mineralen, antioxidanten en essentiële aminozuren dan de andere peulen. Daarom zijn ze ook zo geliefd bij de vegetariërs en veganisten. Het is een fijne vleesvervanger voor hen. Maar pas op, er zitten wel veel koolhydraten en vetten in deze groente, het zijn wel caloriebommetjes.
Kikkererwten vind je gedroogd en gekookt in pot of blik in de supermarkten. De gedroogde kikkererwten zijn het goedkoopst, ze zijn lekkerder van smaak en textuur. Maar je hebt wel meer tijd nodig om ze te weken (8-12 uur) en te koken (45-60 minuten). Houd daar dus rekening mee!
Kikkererwten zijn super veelzijdig, je kunt ze koken, bakken, frituren, roosteren, soep, salades, falafel en/of hummus ervan maken.
Kikkererwtenvocht*
Het vocht van de kikkererwten ook wel aquafaba genoemd moet je niet weggooien. Je kunt hiervan heel veel lekkere gerechtjes maken, zoals deze:
Aioli gemaakt van aquafaba
Vegan chocolademousse met aquafaba
Vegan meringues van aquafaba