Wij zijn gek op mosselen en daarom kan je verschillende recepten met mosselen vinden op de site. En elke keer wil ik ze weer anders bereiden. Ik heb ze nu gestoomd in witte wijn en de mosselen met saffraan en citroen-aioli geserveerd. Tjonge wat hebben wij zitten smikkelen.
Mosselen
Misschien heb jij thuis nog nooit mosselen gekookt omdat jou dit spannend lijkt. Maar mosselen bereiden is helemaal niet moeilijk. Er zijn een paar trucjes voor en dan heb je de mosselen in een wip op tafel staan.
Allereerst ga je de mosselen schoonmaken. Leg ze in een bak met koud water en spoel ze hierin schoon. Kijk de mosselen stuk voor stuk na of ze heel zijn, als een schelp kapot is gebruik die dan niet en gooi die weg.
Mosselen die open blijven staan zijn ook verdacht. Tik even met de mossel op het aanrecht, als deze dicht gaat kan je hem gebruiken, anders gooi je die ook weg.
Baard
Sommige mosselen hebben een zogenoemde baard. Dit is een plukje ‘haar’ wat uit de mossel steekt. Trek het met je vingers of een mesje uit de mossel.
Ook hebben sommige mosselen een ‘pukkel’ of ander soort schelpjes op de buitenkant zitten. Schraap dit met een mesje eraf. Als je het eraan laat zitten, kan het tijdens het koken eraf vallen en dan zit je met gruis in je gekookte mosselen, dat wil je niet.
Mosselen koken
Gebruik niet te veel zout bij het koken van de mosselen. In de schelpen zit nog zout zeewater. De mosselen hoeven tijdens het koken niet helemaal onder het vocht te staan. Een glas water, wijn of bouillon is al voldoende om de mosselen gaar te stomen.
Kook de mosselen heel kort, zodra de schelpen openstaan zijn ze al klaar.
Kook niet te veel mosselen tegelijk in een pan. In een hele grote kookpan kan je maximaal twee kilo in koken. Gebruik anders meerdere pannen als je er veel wilt koken.
Gooi het kookvocht van de mosselen niet weg, hier zit namelijk heel veel smaak in. Gebruik het om een soep te maken o.i.d.
Saffraan
Saffraan is een van de duurste specerijen in de wereld. Het zijn de draadjes van een saffraankrokus. Omdat het zo duur is, wordt het ook wel het rode goud genoemd. Het heeft een hele specifieke smaak en is vooral lekker bij vis, de smaakmaker van paella, risotto of een curry. Gebruik niet te veel, het kan snel overheersen.
Citroen-aioli
De citroen-aioli maak je door eerst een aioli volgens dit recept te maken. Dan meng je de rasp van een halve citroen en een eetlepel citroensap erdoor. Het resultaat is een heerlijke saus die goed samengaat met de saffraan mosselen.
Tips:
Serveer er lekker stokbrood bij en de droge witte wijn die je bij het koken gebruikt hebt.
Het recept voor de rozemarijnzout vind je hier.