Een gezonde Japanse misosoep is super eenvoudig om zelf te maken. Deze Misosoep met vegetarische kipstukjes is heerlijk als lunch of als avondmaaltijd. Hoewel de soep in Japan eigenlijk als ontbijt gegeten wordt, zie ik het ons niet doen. Of zou jij wel soep ’s morgens vroeg nuttigen?
Misosoep
De Japanse misosoep kan je heel snel en makkelijk zelf maken. Het is dan wel niet het originele recept, maar deze soep is wel ontzettend lekker.
De basis voor misosoep is de zogenaamde dashi. Dit is een bouillon wat gemaakt wordt van kombu (zeewier) en bonito (gedroogde gefermenteerde tonijnvlokken). Deze producten kan je waarschijnlijk alleen maar in een toko vinden, daarom heb ik een iets makkelijker dashi gemaakt van norivellen en miso.
Miso
Misopasta kan je in de grotere supermarkten vinden en anders bestel je het online. Miso is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Er bestaan verschillende soorten miso, van wit, geel, rood tot zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker en zouter het goedje is. De smaak van miso is hartig, de zogenaamde umami smaak.
Ik heb voor deze misosoep de Hikari rode miso gebruikt. Ben namelijk nogal verslingerd aan dit spul en gebruik het regelmatig. Zo kan je er bijvoorbeeld deze Misoboter, Aubergines uit de oven met miso, Varkens Tomahawk geglaceerd met miso of Zalmforel met misoboter uit de oven uit de oven mee maken.
Toppings
Als de dashi (bouillon) klaar is kan je de soep garneren met wat jou maar lekker lijkt. Zo kan je de soep bijvoorbeeld vullen met vis, stukjes kip of vlees. Of je maakt een vegetarische misosoep met de vegetarische kip zoals ik dat gedaan heb. Tofu en gekookte eieren zijn ook een mooi alternatief.
Verder kan je allerlei soorten groenten zoals paddenstoelen, taugé, peultjes, sugar snaps, spinazie, groene asperges, wortel, zeewier, bosuien en/of gebakken uitjes gebruiken. Top het verder af met korianderblaadjes en sesamzaadjes.