Als ik met mijn vriendin naar de Chinees ging, bestelde altijd Singapore noedels. Vreemd genoeg kende ik het niet en had ik het nog nooit geprobeerd. Nu woonde haar broer in Singapore, weet niet of ze het daarom zo lekker vond. Toen ze een keertje bij ons kwam eten, heb ik Singapore noedels met garnalen gemaakt en ze was blij verrast. En ik ook, want het is echt superlekker. Als ik weer eens naar een Chinees ga, zal ik het beslist eens bestellen.
Singapore noedels
Noedels Singapore stijl is een gerecht van roergebakken noedels, madras kerrie, groenten, roerei en daarbij (varkens)vlees, kip, garnalen of vegetarisch met tofu. Dit gerecht wordt in principe in een wok gemaakt en jij kunt dit heerlijke gerecht zelf ook thuis maken.
Een smakelijk gerecht vol met groenten en lekkere garnalen erin.
Roerbakken
De kunst bij het roerbakken is dat je alles van tevoren klaarzet. Je snijdt de groenten, kookt de noedels en mengt de saus alvast, zodat je tijdens het wokken alles bij de hand hebt.
Je begint met het roerbakken van de garnalen, vlees of tofu. Dan roerbak je de groenten, die mogen wel lekker knapperig blijven. In een kuiltje in de groente bak je dan het roerei en dit schep je uit de pan om de gekookte noedels even te bakken. Dan voeg je alles bij elkaar en breng je het op smaak.
Groenten
Ik heb nu een wortel, rode paprika en sugar snaps gebruikt in het gerecht, maar peultjes, sojaboontjes, sperziebonen, paksoi, Chinese of groene kool en/of paddenstoelen. Je kunt met dit gerecht bijvoorbeeld ook restjes groenten die je nog in de koelkast hebt liggen, opmaken. Of je koopt een zak Oosterse of Chinese wokgroenten voor het gemak.
Proteïne
Ik ben gek op garnalen, daarom gaan er bij mij garnalen in. Maar je kunt ook kipreepjes, varkenshaasreepjes, tofu of vegetarische kipstukjes gebruiken. Wat jou maar lekker lijkt.
Noedels
Ik kwam verschillende Singapore noedels recepten tegen, de ene gebruikt de hele dunne rijstnoedels (mihoen) en de andere weer eiernoedels. Ik weet niet wat er origineel gebruikt wordt en denk dat het ook niet veel uitmaakt.
Knip de gekookte noedels wat fijner, dan kan je alles wat eenvoudiger met elkaar mengen in de pan en het eet ook wat makkelijker.
Let op: 100 gram noedels lijkt wat weinig voor twee personen, maar geloof me het is echt genoeg.
Ben jij ook zo gek op noedel gerechten dan heb ik nog heel veel recepten voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
Thaise Pad Thai
Noedels met bavette en paddenstoelen
Dan Dan noedels
Rijstnoedels met kip en pindasaus
Udon noedels met miso mosselen
Thaise noedelsalade met kip
Tip:
De typische smaak van deze noedels komt van de Singapore noedelsaus en de madras curry kruiden. Ik heb het blikje curry madras van Euroma Jonnie Boer hiervoor gebruikt. Dit is te koop bij de grotere supermarkten. Kan je het niet vinden, gebruik dan gewone kerriepoeder.