Ik lustte vroeger geen bruine bonen en kapucijners. En in mijn geheugen aten we dat best wel vaak, net zoals elke vrijdag vis. Dat vond ik ook niet lekker, vooral niet als het gekookte kabeljauw was en dat werd dan ook nog geserveerd met gekookte worteltjes en aardappelpuree. Ook nog twee dingen die ik niet lekker vond. Maar nu lust ik gelukkig bijna alles, zal wel komen omdat ik het zelf klaar maak (haha). Dus heb ik nu voor het eerst een Captain’s dinner met kapucijners gemaakt en wat denk je ….. ik vond het heerlijk.
Captain’s dinner
Met dit gerecht had ik vroeger nog geluk, er werd namelijk van alles op tafel gezet. Gebakken aardappelen, gekookte eieren, sla, uitgebakken spekjes, augurken en zilveruitjes. Dan schepte ik van alles op bord behalve de kapucijners. En dan viel het niet zo op dat ik de kapucijners niet at.
Maar waar komt de term Captain’s dinner nu vandaan? Letterlijk vertaald is het de kapiteins maaltijd, maar ja wat was dat dan? In principe kan dat natuurlijk van alles zijn als het maar aan de kapiteins tafel geserveerd werd. Maar het gerecht stam uit de tijd van de VOC, dit werd toen als feestmaaltijd geserveerd aan de kapiteins tafel. Omdat de schepen lang op zee waren, werden er maaltijden bereid van houdbare producten. Zoals gedroogde bonen, vlees, etc. Het is de Nederlandse variatie op de rijststafel zeg maar.
Maar ook nu wordt het vaak na zeilraces aan de deelnemers geserveerd. Iedereen kan dan genieten van deze feestelijke maaltijd.
Er worden heel veel verschillende gerechtjes op tafel gezet en iedereen kan zichzelf bedienen met wat hij of zij graag eet.
Erbij
Het gerecht kent heel veel variaties, maar de kapucijners zijn toch wel het hoofdingrediënt.
Je kunt gedroogde, verse of kapucijners uit een pot of blik nemen.
Daarnaast kan er vlees bij geserveerd worden in de vorm van uitgebakken spekjes of bacon, rookworst, gehaktballetjes, saucijzen, pekelvlees of karbonades.
Ook werd er vaak bietjes, bruine bonen of velderwtjes als extra groente bij geserveerd.
En daarnaast nog gekookte eieren, gebakken uiringen, prei, aardappelen, gebakken appelschijven of appelmoes. Als smaakmakers kan je er nog mosterd, zilveruitjes, augurken en piccalilly bij doen. Ik heb zelfgemaakte piccalilly* erbij geserveerd. Wil je dat ook zelf maken, dan vind je hier het recept.
En je kunt er nog boerenbrood of gekookte witte rijst erbij doen. Maak er een feestje op tafel van en hoe meer gasten, hoe leuker!
Tip:
Dit is hoe de Captain’s dinner bij ons thuis werd geserveerd, maar je kunt het helemaal naar eigen smaak maken.