Dit is mijn versie van een Nigella-recept (uit haar Nigellissma boek) dat op zijn beurt gebaseerd is op een traditioneel Siciliaans recept: pasta con le sarde (pasta met sardientjes).
Nigella heeft de sardines vervangen door gerookte makreel, maar de rest van de ingrediënten zijn heel typerend voor de Siciliaanse voorraadkast: rozijnen, pijnboompitten, kappertjes en Marsala-wijn. Ik heb er weer mijn versie van gemaakt, namelijk deze vertruffelijke pasta met gerookte forel, rozijnen en Marsala.
Dit is een van mijn frequente doordeweeks recepten geworden en ik vind het geweldig dat het zo snel op tafel bereid is: alles is klaar in de tijd die nodig is om de pasta te koken.
De inspiratie ligt dus in de heerlijke pasta con le sarde, de traditionele Siciliaanse pasta met sardientjes, kappertjes en krenten of rozijnen en wilde venkel. Ik wilde een snellere versie maken die uit mijn voorraadkast kwam in plaats van uit de Middellandse Zee. De lekkere gerookte forel smeekte om gebruikt te worden in een lekker gerecht.
Wat dit nadrukkelijk niet is, is pasta con le sarde. Maar op zichzelf werkt het. Meer dan dat: het is zalig. Een Nigella-creatie die op geen enkele manier authentiek is en geen excuses maakt.
Pasta
Gebruik een lange pastasoort zoals spaghetti, linguine, tagliatelle, pappardelle of fettuccine. Ik heb een volkoren spaghetti genomen.
Marsala
Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op Sicilië. Deze wijn is heerlijk om mee te koken. Je kunt eventueel en klein flesje kopen bij de slijter, maar als je een grote fles koopt dan heb ik nog wel meer recepten waarvoor je deze wijn kunt gebruiken, zoals deze:
Knolselderij geroosterd met Marsala
Eendenborst met rozijnen en Marsala saus
Pasta met paddenstoelen en Marsala
Kipkarbonades met druiven en Marsala saus
Varkenshaas met Marsala en zwarte knoflook
Romige paddenstoelensoep met Marsala
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.