Ik heb een heerlijk vegetarisch gerecht voor jullie, namelijk deze speltkorrels met flower sprouts, prei en wortel. De meeste producten komen uit onze mooie Flevopolder. Ze worden in een flevourbox verkocht en elke maand is het een verrassing wat er nu weer in zit. Ik vind het leuk om dan uitgedaagd te worden om heerlijke recepten te creëren met lokale producten.
Speltkorrels
De speltkorrels komen ook uit onze polder. Dit oergraan is een licht verteerbaar graansoort die goed verdraagbaar zijn voor mensen met een tarwe-intolerantie. Spelt is puur en gezond omdat er veel vezels, voedingsstoffen, eiwitten, zink en vitamine B in zit. Het is vooral bekend door het speltbrood. Je kunt het kopen als korrels en als bloem. Dit is verkrijgbaar in de grotere supermarkten en natuurvoedingswinkels. Er zijn steeds meer speltproducten te koop, zoals brood, crackers, ontbijtgranen of tussendoortjes.
Je kunt de speltkorrels ook vervangen door een ander graansoort of parelcouscous. Het enige nadeel van spelt is dat je het eerst moet voorwerken en daarna aardig lang moet koken, houd daar rekening mee.
Koken: kook 3 koppen water of bouillon en 1 kop spelt in een pan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat ongeveer 45-60 minuten koken tot de korrels gaar geworden zijn. De speltkorrels zullen wel een ‘bite’ houden en dat vind ik wel lekker in dit gerecht.
Lees ook mijn blog: Granen en op graan lijkende producten over nog meer graansoorten.
Flower sprouts
Ken jij ze al … de flower sprouts of ook wel kalettes genoemd? Het is een winterse groente en het is een soort kruising tussen het spruitje en de boerenkool. Smaakt ook een beetje naar deze groenten. Het zijn hele kleine kooltjes die superlekker en gezond zijn. En die komen dus ook uit onze Flevopolder.
Je kunt ze op heel veel manieren klaarmaken. Ik heb ook al eens Polenta met kalettes, spekjes en tomaatjes gemaakt en Aziatische gehaktballetjes met rijst en flower sprouts. Die gerechten zijn ook erg lekker.
Ik heb de kalettes vooraf geblancheerd, dat hoeft eigenlijk niet maar hiermee verkort je wel de baktijd.
Tip:
De granaatappelmelasse* en pul biber** (rode pepervlokken) vind je in de grotere supermarkten of bij een Turkse winkels. Mocht je het niet kunnen vinden, vervang de granaatappelmelasse dan door balsamicosiroop en de pul biber door chilivlokken.