Het recept van de griesmeelpudding is van mijn moeder, alleen heb ik er een feestelijke griesmeelpudding met rode bessensaus van gemaakt. De aanleiding was een heerlijke fles Elke melk en een bak met rode bessen van Berrybrothers die ik mocht ontvangen in een foodybox. Die lekkere en super romige melk is natuurlijk heerlijk om zo te drinken of er cappuccino’s van te maken (heb ik ook met de andere fles gedaan), maar met deze fles wilde ik iets bijzonders maken. Omdat ik nog een feestelijk toetje wilde maken voor de zondag (sinner Sunday), heb ik griesmeelpudding gemaakt. En die is natuurlijk het lekkerst met een zelfgemaakte rode bessensaus.
Griesmeelpudding
Deze griesmeel is een pudding is echt geen pap. Eentje uit de oude doos, maar wel een 2.0 versie van Hanneke (en mijn moeder). Een klassieker die lekker blijft, vooral als je het zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk, je koopt een pak griesmeel en je maakt binnen 10 minuten deze feestelijke pudding. Ja dan moet het natuurlijk nog wel afkoelen en verder opstijven in de koelkast, maar verder is het een fluitje van een cent.
De pudding heb ik romiger en luxer gemaakt door de toevoeging van room, het eigeel en de opgeklopte eiwitten. Dit deed mijn moeder ook altijd. Maar om het feestelijker te maken, heb ik er nog rasp van een mandarijn doorheen gedaan voor extra smaak. En het sap van de mandarijn heb ik weer gebruikt om de bessensaus van te maken. Je hoeft dit niet te doen, maar het is net even wat extra’s waardoor de pudding zo lekker wordt.
Je brengt de melk en room met vanillestokje en mandarijnrasp aan de kook. Dan roer je het griesmeel erdoor. Laat dit minimaal 4-5 minuten zachtjes en al roerend koken. Eerst lijkt het nog dun, maar na een paar minuten wordt het dikker. Als het dik genoeg en gaar is, haal je de pan van het vuur en meng je al roerend de eigelen erdoor. Dit zorgt voor binding en een volle pudding. Dan spatel je de stijfgeklopte eiwitten erdoor. Door de warmte van de pudding zal het eigeel en eiwit garen, je hoeft dus niet bang te zijn dat je rauwe eieren serveert.
Saus
De rode bessensaus maak je dus van verse rode bessen. Ik heb geleisuiker speciaal* hiervoor gebruikt, dat zorgt ervoor dat de saus mooi bindt. En van deze speciaal suiker, heb je veel minder suiker nodig dan de ‘gewone’ geleisuiker. Voor extra smaak gebruik je het sap van de mandarijn waarvan je de rasp al gebruikt hebt in de pudding. Ik heb er ook nog een scheut mandarijnlikeur doorheen geroerd. Hoeft niet, maar maakt het wel heel erg lekker en extra feestelijk.
Tips:
De pudding kan je een dag ervoor al bereiden. Bewaar het goed afgedekt in de tulbandvorm in de koelkast.
Als het storten van de pudding niet lukt, zet de tulband dan kort in een bak heet water.
Serveer de pudding niet te koud, dan proef je de smaken niet. Serveer het dus het liefst op kamertemperatuur.
In plaats van het vanillestokje kan je ook 2 zakjes vanillesuiker gebruiken.
En nog zo’n heerlijk klassiek nagerecht is deze Kaneel panna cotta met stoofpeer
Extra nodig: 1 tulband of puddingvorm van 1,5 liter.
Lianne
december 22, 2020 @ 8:52 am
Ziet er lekker uit, ik wil ook proberen om pudding te maken met de melk. Helaas was m'n vorige pudding ervaring niet zo goed: ik trek de vorm eraf en alles stort als een kaartenhuis in elkaar. 🙁 In griesmeelpudding zitten geen stukjes toch?
Hanneke de Jonge
december 30, 2020 @ 10:31 am
Hi Lianne,
Dankjewel.
Zoals je in het recept kunt lezen moet je de pudding goed lang laten koken tot die echt dik is.
Dan pas in de vorm gieten. Op deze manier komt hij er ook mooi uit (wel lang genoeg laten opstijven in de koelkast).
Er zitten geen stukjes in, dus goed roeren tijdens het koken.
Mvg, Hanneke
Irene
maart 2, 2024 @ 9:40 am
Heerlijk! Hoe lang is het houdbaar in de koelkast?
Hanneke de Jonge
maart 3, 2024 @ 9:23 am
Dankjewel Irene, de griesmeelpudding is ongeveer 3-4 dagen houdbaar in de koelkast.
Groetjes, Hanneke