Ik had heerlijke stoofpeertjes gemaakt in rode wijn. Het vocht waar de peertjes in gekookt zijn heb ik daarna ingekookt tot een lekkere siroop. Dit is natuurlijk heerlijk over de peertjes, maar als je dan nog wat overhoudt gebruik het dan om deze zalige cocktail van stoofpeertjessiroop en champagne te maken.
Stoofpeertjes
Stoofperen kan je niet zo eten, die moeten echt gestoofd (gekookt) worden. Onrijpe handperen kan je wel stoven, alleen worden ze niet zo mooi rood als de stoofperen. De Gieser Wildeman en Saint Rémy zijn de meest bekende soorten in ons land. De Nederlandse Gieser Wildeman is een klein peertje met bruine schil welke lekker zoet is met een wat korrelig vruchtvlees. Deze peer kookt mooi roodbruin.
De Saint Rémy heeft een groene schil, is groter dan de Gieser Wildeman en heeft wat fijner vruchtvlees. Deze peer is minder zoet en wordt niet echt rood, meer lichtroze. Omdat deze peer groter is, moet je hem iets langer stoven. Ik heb voor dit recept de Gieser Wildeman uit mijn moeders tuin gebruikt, maar je kunt ook de Gieser Wildeman nemen.
Stoofperen kan je vanaf september tot eind maart kopen bij de groenteboer.
En ik heb nog drie heerlijke stoofpeer recepten voor jullie, namelijk deze mooie rode Stoofpeertjes met mascarponemousse*, waarvan ik de siroop gebruikt heb voor deze cocktail. En Gouden stoofpeertjes en deze Stoofpeertjes gekookt in perensap. Probeer die ook eens.
Champagne**
Je kunt echte Champagne gebruiken voor deze cocktail, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Maar je kunt de Champagne ook heel goed vervangen door andere mousserende wijnen. Goede vervangers zijn:
Crémant, deze Franse wijn op dezelfde manier gemaakt wordt, mag het geen Champagne heten.
De Cava is een Spaanse bubbelwijn en wordt in het zuidwesten van Barcelona geproduceerd. Cava wordt gemaakt volgens de método tradicional, wat lijkt op het produceren van de Champagne.
De bekende Prosecco uit Italië is een stuk eenvoudiger mousserende wijn. Bij Prosecco wordt koolzuur in de tank toegevoegd waardoor deze wijn grove bubbels heeft.
Sekt is de Duitse naam voor mousserende wijnen.
Fonkelwijn of vonkelwijn komt uit Zuid-Afrika.
Al deze mousserende wijnen kan je goed gebruiken voor deze cocktail. Ik zou wel een brut nemen, dit is een niet zoete mousserende variant van de mousserende wijnen. De perensiroop is namelijk al zoet genoeg.