De ‘vergeten’ knolselderij maakt helemaal zijn comeback. Daar waar hij heel lang alleen maar gebruikt werd in de erwtensoep, speelt hij nu de hoofdrol in vele gerechten. Je kunt de knolselderij in z’n geheel braden of roosteren in de oven en zo serveren. Of maak er deze te lekkere carpaccio van geroosterde knolselderij.
Knolselderij
Knolselderij is familie van bladselderij. Deze bruine knol is roomwit van binnen en is niet een bekende groente om te verwerken in de keuken, behalve dan in de snert. Maar je kunt zoveel meer met deze knol. Het is een aromatische en kruidige groente welke supergezond is omdat het vol zit met vitamines, mineralen en voedingsvezels. De knol is het hele jaar door verkrijgbaar, alhoewel het als echte wintergroente bekend staat.
Het schillen van deze knol is wel een ‘dingetje’, gebruik een dunschiller als je hem in z’n geheel wilt verwerken zoals in dit recept. Of snijd hem anders in plakken en schil de plakken dan met een mesje. Verwerk het wel direct na het snijden, de knolselderij verkleurt namelijk heel snel naar het snijden.
Naast in de erwtensoep kan je nog veel meer met deze knol. Rooster hem in z’n geheel in de oven en serveer hem als ‘braadstuk’, maak er een lekkere knolselderijsoep van, gebruik hem als aardappelvervanger in stamppotten, maak er een heerlijke puree van of verwerk het rauw in de bekende remoulade salade en Waldorf salade. En ik heb ook nog een recept voor een heerlijke Plaattaart met knolselderij en gepofte knoflook voor jullie.
Een knolselderij weegt gemiddeld tussen de 500 en 750 gram. Als je er puree van wilt maken is dit voldoende voor 2-3 personen.
Koop wel een stevige fris uitziende knol.
Als je een hele knol wilt roosteren in de oven, duurt dit wel even. Reken maar op twee uur. Maar verder heb je weinig werk eraan, je hebt alleen wat geduld nodig.
Tips:
Het recept van de rozemarijnzout kan je hier vinden. Maar je kunt ook rozemarijn fijnhakken en dit gebruiken over de knolselderij.
In plaats van 1 grote knolselderij, kan je ook 2 kleintjes nemen.