Nou ik heb ze weer geplukt hoor die prachtige en heerlijk ruikende vlierbloesem. Behalve dat ik weer een paar flessen lekkere vlierbloesemsiroop van heb gemaakt, ga ik deze keer ook nog vlierbloesemazijn maken. En deze azijn kan jij ook heel makkelijk zelf maken, je hebt alleen een beetje geduld nodig.
Vlierbloesem
Misschien heb je wel eens vlierbloesemsiroop op elderflower cordial gekocht in de supermarkt. De meeste iets goedkopere siropen zijn meestal gemaakt van synthetische smaakstoffen, tenzij je een dure fles vlierbloesemsiroop gekocht hebt.
De vlier is een heester die in het wild groeit en in het voorjaar van mei tot juni staat deze in bloei. Mooie witte fijne bloemetjes zijn het. Wordt de bloesem niet geplukt dan groeit het uit tot zwarte besjes in het najaar. Ook deze besjes zijn eetbaar, hiervan kan je ook een heerlijke siroop of jam van maken.
De vlierheester vind je langs wegen, in een park of de bossen. Je kunt de bloesem het beste ’s morgens plukken op een droge dag. Dan hebben de bloemetjes de meeste aroma.
De bloemetjes smaken een zoet en beetje parfumachtig en je kunt er de lekkerste dingen van maken.
Om er een siroop van te maken, gebruik je alleen de schermen, oftewel de bloemetjes. Was de bloemetjes niet, maar schud ze uit om eventuele beestjes te verwijderen. Je kunt de bloesem het beste gelijk verwerken, want ze vergaan snel. Hoe je vlierbloesemsiroop kunt maken, lees je hier. En daarvan kan je weer cocktails, likeur of ijs van maken.
En nu gaan we een lekkere vlierbloesemazijn maken. Heerlijk door salades, zelfs lekker over fruit of maak er een mayonaise van. Een luxe azijn die je makkelijk en goedkoop zelf kunt maken.
Tips:
Je kunt behalve natuurazijn, ook witte balsamico, (biologische) appelazijn of witte wijnazijn gebruiken.
Als extra smaakmakers kan je nog peperkorrels en citroen- of sinaasappelschil toevoegen aan de azijn.
Gebruik een pot met schroefdeksel, weckpot of lege conserveringspot om de azijn in te laten trekken. De pot moet wel brandschoon zijn!