Deze venkel wortelsalade met geitenkaas is heerlijk als lunch, voorgerecht of zelfs als avondmaaltijd op een warme dag. Ik heb een dressing gemaakt met een natuurazijn chili venkel van Tromp & Rueb wat ik mocht ontvangen in een Foodybox. Natuurlijk wilde ik bij deze azijn een salade met venkel maken. Het is een heerlijke combi geworden.
Natuurazijnen
De natuurlijke smaak van een beetje umami, zuur en bitter van de natuurazijn venkel* is de heerlijke basis voor een dressing. Maar de licht pittige azijn doet het ook goed in een boemboe, currygerecht of om spareribs of barbecuevlees in te marineren.
Venkel
Venkel is een heerlijke groente, maar het wordt weinig gegeten en dat is jammer. De knol heeft een lekkere frisse smaak die iets weg heeft van anijs. Het is een gezonde groente die een goede werking heeft op onze darmen.
En het is een veelzijdige groente, niet alleen rauw verwerkt in een salade erg lekker, maar ook lekker om te stoven.
Koop wel een mooie witte stevige venkelknol. Als er nog wat groen aanzit, dan kan je dat mooi gebruiken als garnering en extra smaakmaker in je gerecht. Snijd de groene stelen er af en de bruine onderkant. Je kunt de knol in hele dunne plakken of in blokjes snijden voor een salade en in dikkere plakken of stukken om het te koken of te stoven.
Als je de venkel wilt koken, reken dan op een kooktijd van ongeveer 20 minuten (afhankelijk van de grootte). Ik vind stoven een erg lekkere manier om venkel te bereiden.
Snijd de venkel hiervoor in kwarten en bak het aan in een pan met flink wat boter. Voeg dat een klein beetje witte wijn of bouillon toe en laat dan op laag vuur (met deksel op de pan) gaar stoven.
En ik heb nog meer venkelrecepten voor jullie, namelijk:
Risotto met venkel, dille en citroen
Roodbaarsfilet met venkelstamppotje en zeekraal
Prei, aardappel, venkelsoep met kervel
Tip:
Je kunt de koolzaadolie vervangen door olijfolie. Maar omdat ik op onze dagelijkse wandeling koolzaadbloemetjes had geplukt en in de salade had verwerkt, heb ik koolzaadolie in de dressing verwerkt.