Ik had al heel lang geleden eens een wafelijzer (apparaat) gekocht, maar deze stond nog steeds ingepakt achter in een kast. Geen idee waarom ik die tot nu toe nog niet gebruikt had. Maar geen excuses meer, ik ga wafels bakken vandaag. Het worden wafels met sinaasappel en curd. En omdat het bloedsinaasappeltijd is garneer ik de wafels met bloedsinaasappel en zelfgemaakte bloedsinaasappel curd. Zo hé, wat een heerlijke combi.
Wafels
Ik denk dat ik het een beetje spannend vond om wafels te maken, maar het stelt eigenlijk weinig voor. Ja je hebt het hele aanrecht nodig en je moet er even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wel iets lekker.
Wafels kan je zoet of hartig maken. Deze keer is het zoet, maar ik ga zeker verder experimenteren met mijn mooie wafelijzer. Wafelbeslag lijkt een beetje op een heel dik pannenkoekbeslag. Het is een mix van bloem, eieren en melk. Om de wafels nog luchtiger te maken kan je er nog wat bakpoeder doorheen mengen.
Het beslag is meestal neutraal van smaak, ik heb het op smaak gebracht met de zest van een bloedsinaasappel. Maar je kunt het beslag ook op smaak brengen met bijvoorbeeld kaneelpoeder of cacaopoeder voor chocoladewafels. Voeg zoveel of weinig suiker, agavesiroop of honing toe als jou lekker lijkt. Bij de hartige wafels gebruik je natuurlijk geen suiker. Bij de hartige wafels kan je nog verse kruiden of specerijen toevoegen aan het beslag.
Warm uit het wafelijzer zijn ze het lekkerst, ik moest mij ook inhouden om ze niet gelijk op te eten. Je kunt ze van te voren maken en dan eventueel nog opwarmen in de oven.
Variatie
Meng bijvoorbeeld verkruimelde koekjes zoals Oreo, bitterkoekjes of Café Noir koekjes door het beslag.
Ook gedroogd fruit zoals cranberries of rozijnen door het beslag is ook erg lekker. Of meng wat vers of bevroren stukjes fruit erdoor.
Hartige wafels met geraspte oude kaas door het beslag lijkt me ook erg lekker. Daarbij dan uitgebakken ontbijtspek. Jammie….die ga ik de volgende keer maken.
Tips:
In plaats van roomboter kan je ook 4 eetlepels zonnebloemolie door het beslag mengen.
Verder nodig: mengkom, garde, wafelijzer en bakspray of olie om het ijzer mee in te vetten.