Ik weet nog wel dat ik dit voor het eerst at in Zuid-Frankrijk, oh wat heerlijk vond ik dat. Dat wilde ik nog eens zelf thuis maken, maar het heeft toch echt wel jaren geduurd voordat ik deze heerlijke en klassieke Franse Brandade visdip daadwerkelijk gemaakt heb.

 

Brandade

 

Het is een typisch gerecht uit Zuid-Frankrijk. Volgens mij komt het oorspronkelijk uit de stad Nîmes. In Zuid-Frankrijk leggen ze heel veel vis in het zout om het te bewaren. En van deze gezouten vis, wordt dan weer brandade gemaakt. Meestal wordt het ook gemaakt met aardappelpuree erdoor, maar als borrelhap hoeft van mij de aardappel er niet door.
Hoop niet dat ik nu de Franse smaakpolitie achter me aan krijg, omdat ik dit doe (haha).

 

Om de vis zachter en minder zout te maken, heb ik het eerst 24 uur in koud water laten ontzouten. Daarna even zachtjes gekookt in schoon water of melk. Dan blijft er nog wel veel zout achter, maar in combinatie met de room en olijfolie wordt het toch een smaakvolle niet te zoute visdip.
Dus het ontzouten is erg belangrijk, deze stap moet je niet overslaan.
En dan wel een dag van tevoren bedenken dat je de brandade wilt maken.

 

Heerlijk als dip bij de borrel, maar ook lekker als voorgerechtje of lunch met een salade en geroosterd brood erbij.

 

Tips:

 

De bakkeljauwfilets heb ik bij de AH gekocht, maar je zult ze zeker vinden in een Surinaamse toko.
Je kunt de filets koken met peperkorrels, laurierblaadje, tijmblaadjes en/of knoflook in het water (of melk) om meer smaak aan de vis te krijgen.
Er wordt ook vaak nog ansjovisfilets door de brandade gepureerd, ik vind het dan iets te zout worden.
Gebruik wel een goede extra vergine olijfolie om de dip te maken.
Lekker met een droge witte wijn of rosé.
Ben jij ook zo gek op vis bij de borrel? Dan heb ik nog een heerlijk recept voor een Gerookte zalm dip met mierikswortel of een Dip van gerookte forel voor je.

 

Recept Klassieke Franse Brandade visdip: