Ik had een heerlijke biologische olijfolie van Filippo Berio gekregen en daar wilde ik iets speciaals mee doen. Nu stond er al heel lang op mijn to cook lijstje om weer eens brood te gaan maken. Ik heb deze olijfolie in het brood verwerkt en man oh man wat is dat een lekker brood met olijfolie en rozemarijn geworden.

 

Filippo Berio

 

Filippo Berio olijfolie wordt al meer dan 150 jaar geproduceerd. De unieke smaak is het succes van deze Italiaanse olie. Zij zijn een van de grootste olijfolie merken te wereld en staan bekend om hun kwaliteit.
Zij voeren drie soorten olijfolie, namelijk de klassieke extra vierge olijfolie deze kan gebruikt worden voor marinades, sauzen, salade dressings en zelfs om in te bakken.
De Bio extra vierge olijfolie met een volle smaak, gemaakt van 100% organisch geteelde olijven.
En de Gold olive oil extra vierge bio is niet alleen heerlijk om er een dressing van te maken over een salade, maar dus ook om er een brood van te maken.

Ik gebruik heel veel olijfolie is in de keuken, niet alleen om in te bakken maar ook als smaakmaker. Gebruik niet de duurdere olijfolie om in te bakken, maar gebruik deze voor een lekkere dressing of giet er beetje hiervan over de pasta of soep.

 

Bakken

 

Zoals jullie misschien weten, ben ik niet zo van het bakken. Maar af en toe waag ik mij er toch aan. Net zoals brood bakken, als je eenmaal zelf gebakken brood geproefd hebt als die warm uit de oven komt dan wil je dit vaker eten.
Nu had ik helemaal bedacht dat ik op die dag een brood zou gaan maken. Gooi alle ingrediënten in mijn keukenmachine ….. en wat denk je, hij doet het niet. Met geen mogelijkheid aan de gang te krijgen. Dan maar het betere handwerk in de strijd gooien en het deeg een paar minuten gekneed. Vandaag hoef ik niet meer naar de sportschool, haha.

 

De olijfolie en de rozemarijn in het brood is erg lekker, je kunt het natuurlijk ook met boter of margarine maken en zonder rozemarijn. Dan heb je een goed basisrecept voor een brood. Ik heb een volkoren broodbloem gebruikt.

 

Met dit basisrecept voor brood kan je natuurlijk gaan varieren door er bijvoorbeeld andere kruiden in te mengen, of olijven, zongedroogde tomaten, geraspte oude kaas, uien, krenten, cranberries voor een zoet brood, etc. Of je gebruikt een ander soort broodmeel, dan kan natuurlijk ook.
Ook een lekker brood om zelf te maken is deze Focaccia.

 

 

Recept Brood met olijfolie en rozemarijn: