Ik mocht van Laura de Grave persoonlijk dit boek ontvangen. Dit naar aanleiding van haar bezoek aan ons toen wij met haar onze prachtige provincie Flevoland gingen bezoeken. Wij hebben mooie boerenbedrijven bezocht waar gepassioneerde boeren hun verhaal deden. Laura is namelijk op zoektocht naar Hollandse producten en chefs die deze producten gebruiken door heel Nederland. Dit voor haar nieuwe kookboek. Maar nu de Review Amsterdam Kookboek van Laura de Grave.
Laura is culinair journalist en heeft o.a. voor Jamie Magazine, Bouillon en Allerhande geschreven. Daarnaast heeft ze ook diverse culinaire boeken op haar naam staan. De laatste is De Varende Chef van Martin Kruithof van Restaurant De Lindenhof** in Giethoorn. Hierover later meer.
In haar Amsterdam Kookboek neemt Laura jou achter op haar fiets mee door Amsterdam. Recepten en verhalen staat er op de cover en dat is wat het is. Ze vertelt over de stad, de typisch Amsterdamse producten en gerechten, de Amsterdamse chefs en heerlijke recepten. Zij nam een kijkje in de Amsterdamse keukens, kookte samen met de chefs en ambachtslieden en leerde daardoor de stad kennen. Deze kennis deelt ze nu met ons. Een ontzettend leuk boek om te hebben als je in deze stad woont, maar ook een musthave voor iedereen die de stad wel eens bezoekt of ontdekken wil.
Verschillende culturen
Amsterdam is natuurlijk de meest multiculturele stad met zoveel nationaliteiten. En dat vind je terug in de winkel, toko’s en restaurants.
Van oudsher zijn er veel Chinezen naar Amsterdam getrokken en Restaurant Nam Kee (bekend van de oesters van Nam Kee) is een begrip in de stad. En het heerlijke recept van deze oesters vind je in het boek.
Niet alleen de typisch Amsterdamse producten komen aan bod, maar natuurlijk ook de multiculturele recepten die al aardig ingeburgerd zijn als Nederlandse gerechten. Denk aan Broodje pom, Indische rijsttafel en Turkse pizza.
Maar we beginnen met de oer-Hollandse appeltaart van Winkel 43. Zij verklappen jou hun recept en welke appel je het beste kunt gebruiken voor een goede appeltaart. Als je de foto van een punt appeltaart ziet, wil je er gelijk een maken!
Adressen van bakkers en slagers die de lekkerste producten maken in de stad worden genoemd in het boek. Zoals de enige echte Jordanese Gehaktbal van Louman, Ossenworst van Slagerij De Wit en de bitterballen en kroketten van Cees Holtkamp.
Drank
Advocaat is ook zo’n bijzonder en oud Nederlands gerecht. Het heerlijke recept van Kessens vind je in het boek. Dit wil ik nog eens gaan maken!
Zo zijn er ook de oud-Hollandse likeuren, A. van Wees Distilleerderij De Ooievaar maakt ze nog. 150 distillaten en 60 verschillende soorten likeuren worden hier gestookt en o.a. verkocht aan de banketbakkers en chefs uit de stad.
Wist je dat er 45 bierbrouwerijen zijn in Amsterdam? Laura heeft er een paar bezocht en noemt ze in haar boek.
De Angelica likeur van Onkruidenier Jonmar van Vlijmen is een bijzonder verhaal.
Vis
Van oudsher was Amsterdam de stad van de haring. Daarom alleen al moet je haring eten bij een van de vele haringkarren in Amsterdam. Benny Blisto van restaurant BAK deelt in het boek zijn recept voor een Koude bietensoep met haring van Bak.
De in Amsterdam bekende visser (en onderzoeksvisser) Piet Ruijter laat ons weten dat door het eten van paling, wij deze vis juist in stand houden. Stoofaal is een typisch Amsterdams gerecht gemaakt van paling, Piet maakt dit nog zoals zijn moeder dat deed.
Kruiden en specerijen
Adresjes voor kruiden en specerijen mogen natuurlijk niet ontbreken. Er staat een prachtige foto in het boek van De Peperbol op de Albert Cuypstraat. Wat een schitterende winkel is dit.
Oud-Hollandse traktaties
Geheime adresjes voor de lekkerste pannenkoeken, wentelteefjes, poffertjes en oliebollen vind je in het boek. De bekende en onbekende stekken waar je deze heerlijkheden kunt nuttigen.
Typisch Amsterdams
De zuurwaren van de firma Kesbeke mogen niet ontbreken in het boek. Deze firma begon in 1948 al met het inleggen van de zo bekende Amsterdamse uien. Maar ze zijn met de tijd meegegaan, het aanbod van zoetzuur van de firma Kesbeke wat in de winkels ligt is zeer uitgebreid. Het recept van de Amsterdamse ui-ketchup van Luck Kusters van Restaurant Bolenius, wil ik echt gaan proberen.
Ook typisch Amsterdams is de firma Brandt & Levie. Ondanks dat ze pas in 2011 begonnen zijn, zijn hun (droge) worsten alom bekend in heel Nederland.
Restaurants
Diverse restaurants worden belicht. Zo mag Restaurant Rijks natuurlijk niet ontbreken.
Ron Gastrobar Indonesia, Merkelbach, Choux en Rijssel komen o.a. voorbij. En natuurlijk heerlijke recepten van hun in het boek.
Review Amsterdam Kookboek
Markten en festivals en nog veel meer kan je vinden in het boek. En dit is maar een greep uit het boek. Zoals ik al schreef een musthave voor elke Amsterdammer en liefhebber van de stad.
Laura toert momenteel door heel Nederland om de lokale producten in gerechten in de spotlight te zetten in haar nieuwe boek. Kan niet wachten tot dit Nederlands Kookboek uitkomt!
De prachtige foto’s in het boek zijn gemaakt door Hans de Kort.
ISBN 9789492037695
NUR 442