Bij mijn groenteboer op de markt lonken de prachtige kleuren van de groenten naar me. Het leuke van deze groenteboer is, dat bij elk soort groente dat uit Flevoland, bordjes staan met naam en foto van de betreffende boer. Ze halen persoonlijk de groenten bij al deze boeren, waardoor ze groenten met een verhaal verkopen. Dit spreekt mij als poldervrouw natuurlijk heel erg aan. Ze verkopen ook de kleurrijke vergeten groenten uit de Flevopolder van boer Martin Topper.
Zonneheerdt
Martin is de derde generatie van het akkerbouwbedrijf Zonneheerdt in Dronten (en omgeving). Het bedrijf bestaat uit 34 hectare grond in Dronten en 20 hectare huurgrond elders. Ik plan een tripje naar Dronten en bekijk hoe de gekleurde penen geoogst worden. Na de oogst gaan de groenten naar de boerderij waar ze worden gewassen, gesorteerd en verpakt. Heel veel afgekeurde groenten verdwijnen in grote kisten en dit gaat weer naar de veeteelt. Uiteindelijk blijft er 1,5 miljoen kilo netto product over!
Vergeten groenten
Martin teelt o.a. vollegrondsgroenten zoals bieten (kroten), wortels (penen), pastinaak, wortelpeterselie, suikerbieten, ui en aardappelen. Zijn specialisatie is de gekleurde wortel en biet. Zo zijn er rode (!), paarse, gele, witte en rainbow wortels en de gele, witte, rode en Chioggia bietjes. Wist je dat de paarse en witte wortelen de oorspronkelijke (oer) wortel was en dat deze door veredeling in oranje veranderd is?
Elke kleur wortel heeft weer zijn eigen smaak, de een is zoeter en/of sappiger dan de ander. Zo bevat de ene wortel meer Bèta-caroteen en de andere weer meer vezels. Wortels zijn sowieso goed voor ons, ze zitten vol vitaminen, mineralen en voedingsstoffen.
En dan die prachtige gekleurde bietjes, rode, witte, gele en natuurlijk de opvallende Chioggia, rood van buiten en van binnen mooie roze en witte lijnen. Dit bietje leent zich vooral om koud te verwerken omdat als je de Chioggia kookt of poft, hij dit mooie lijnenspel van binnen verliest. Rasp hem dus rauw voor in een salade of snijd hem in hele dunne plakken.
De pastinaak is al bijna geen vergeten groente meer. Deze lange wortel heeft zijn comeback gemaakt. Het lijkt op een witte winterwortel, maar is iets minder stevig. De pastinaak is heerlijk om er een soep of stamppot van te maken.
De wortelpeterselie die wel een beetje op een pastinaak lijkt, heeft iets weg van peterselie en is wat nootachtig. Maak er eens een puree van, dit is een goed koolhydraatarm alternatief voor aardappelpuree.
Martin blijft steeds bezig om het bedrijf te ontwikkelen en zoekt naar onderscheidende producten voor de horeca en foodservice. Zoals lange oerbieten, spaghetti pompoenen en/of witte uien, elk jaar probeert hij weer nieuwe rassen en concepten uit.
Toch blijft maar 4% van zijn producten in Nederland, de rest gaat over de hele wereld. Van Canada tot aan Japan. De prijs van een kilo wortelen in Japan is € 7,00 (!) en wij maar klagen dat de BTW van 6% naar 9% gaat.
Maar het blijft vreemd dat de (h)eerlijke producten van Nederlandse bodem naar het buitenland gaan en wij de groenten en vlees uit verweggistan halen. Wat klopt hier niet?
Duurzaam
Zonneheerdt teelt duurzame groenten en is aangesloten bij de Stichting Veldleeuwerik. Deze stichting werkt voortdurend aan een steeds duurzamere productie van onze voeding. De teelt van de groenten moet aan allerlei strenge eisen voldoen om de kwaliteit te waarborgen, waardoor er op een positieve manier wordt bijgedragen aan onze gezondheid.
Martin wil ons laten proeven wat de echte smaak van groente is en de kinderen leren waar ons eten vandaan komt. Hij is een gepassioneerde en trotse boer, die gezonde, kleurrijke en smakelijke groenten verbouwt. Gezonde voeding is het beste medicijn, zegt hij.
52 weken per jaar wordt er hier gewerkt aan de groenten die op ons bordje terecht komen. Niks twee keer per jaar op vakantie naar een zonnig oord, maar het hele jaar door hard werken. Ik zeg hulde voor alle boeren in Nederland!
De groenten van Zonneheerdt worden o.a. verkocht door Vitamientje op de markten in Flevoland.
José Poelen
oktober 16, 2017 @ 7:57 pm
Goed artikel. Krijg zelf wekelijk groenten van "mijn" lokale boer aangeleverd. Gewoon een krat met seizoensgroenten. Iedere week weer een verrassing en altijd lekker en soms ook verrassend.
Ik snap ook niet dat er zoveel gexporteerd wordt. Ik probeer zoveel mogelijk nederlandse produkten te kopen. Soms lukt mij dat ook niet of staat het er niet bij. Vandaar toen mijn besluit een overgroot deel lokaal bij de boer te kopen. Het zou veel meer gepromoot moeten worden. Door regering/producenten/supermarkten en ook de groentenboer. Het blijft een lastige discussie en helaas zijn ze in NL vaak beter in discussiëren dan in daadwerkelijk er iets aan te doen. Ik als consument neem mijn verantwoording en zoek zoveel mogelijk lokaal en op markten. Begin bij jezelf zoals men zegt 😀
Bedankt voor dit interessant en informatief artikel.
Oh ja dat de oranje wortel niet de oerwortel is wist ik al 😉
Hanneke de Jonge
oktober 17, 2017 @ 9:44 am
Dank je wel Jose. Ja verse groenten is toch wel het lekkerst. Leuk dat jij ze aangeleverd krijgt. Als inderdaad iedereen lokaal de Nederlandse producten gaat kopen dan komen we al een heel eind. Maar als de boeren in het buitenland meer geld voor hun producten vangen dan van de Nederlandse supermarkten, dan snap ik deze keuze ook wel. Het blijft een moeilijke discussie. En daarom wil ik graag over deze boeren schrijven om iedereen wat bewuster te maken van de mooie Nederlandse producten.
Willem Westerink
oktober 18, 2017 @ 6:04 pm
Prachtige uitleg
Hanneke de Jonge
oktober 19, 2017 @ 11:07 am
Dank je wel Willem.
José Poelen
oktober 19, 2017 @ 11:30 am
Ja, dat begrijp ik dan ook wel. Je moet als boer tenslotte ook de kost verdienen. Mij hoef je niet te overtuigen van de goede kwaliteit van de NL producten. Ik probeer dat af en toe ook via sommige instagramposts kenbaar te maken. Uiteindelijk is bewustwording de beste manier. En vaak kun je ook niet meer doen dan dat. Fijne dag nog ♥
Hanneke de Jonge
oktober 19, 2017 @ 12:36 pm
Dank je wel Jose voor je positieve input. Ik probeer er genoeg over te schrijven, wellicht dat het mensen aan het denken zet. Fijne dag en groetjes.