Ik krijg vaak de vraag; kan ik dit in de koelkast bewaren. Zo zijn er heel veel etenswaren die je beter niet in de koelkast kunt bewaren. Etenswaren waar je het misschien niet van verwacht. Het zou jammer zijn als je iets in de koelkast legt en het gaat daar overstuur van omdat dit product niet zo goed tegen deze kou kan.
Ik heb de etenswaren die je niet in de koelkast kunt bewaren, op een rijtje gezet voor je.
Dit zijn de etenswaren die je niet in de koelkast kunt bewaren:
Aardappelen
Als aardappelen te koud bewaard worden, wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suiker. En hierdoor worden ze dan erg zoet en gaan ze hard achteruit.
Bewaar aardappelen het liefst in een papieren zak, op een donkere, niet te warme en droge plek. Als je die hebt in een voorraadkast, berging of kelder.
Augurken
Augurken bevatten veel azijn waardoor ze niet persé in de koelkast bewaard hoeven te worden Tenzij het op de pot vermeld staat. Bewaar het dan in de deur van de koelkast.
Avocado’s
Ik heb altijd ruzie met avocado’s; of ze zijn niet rijp genoeg of ze zijn bruin van binnen.
Dat bruin van binnen komt vaak omdat ze te koud gelegen hebben. Maar ja het is een product wat snel bederft, waardoor men geneigd is deze in de koelkast te leggen. Niet doen, koop ze eetrijp en gebruik ze dan gelijk. Of als ze nog niet rijp zijn, laat ze dan op het aanrecht ‘rijpen’. Gebruik je maar een halve avocado, leg de andere helft met de pit erin dan wel in de koelkast.
Basilicum
Basilicum kan slecht tegen kou en de blaadjes zullen in een rap tempo verwelken als je ze in de koelast legt. Tevens gaat je hele koelkast ernaar ruiken, dat wil je waarschijnlijk ook niet.
Gebruik de basilicum zo snel mogelijk en zet het als een bosje bloemen in een glas met water. Of je maakt er een pesto van, doe dit in een schoon potje en je kunt dit ongeveer een week goed houden in de koelkast.
Brood
Er zijn mensen die brood in de koelkast bewaren. Als je dit doet droogt het brood veel sneller uit. Het beste kan je sneetjes brood in diepvrieszakjes doen en in de vriezer bewaren, mocht je teveel brood hebben gekocht. Dus als er brood in de aanbieding is en je hebt flink wat ingekocht, vries het dan in.
Het is ook zonde om oud brood weg te gooien, je kunt er nog zoveel lekkere dingen mee bereiden. Bijvoorbeeld een Tosti ham en kaas met pesto, Panzanella, of Broodpudding.
Boterhammen die je al belegd hebt voor de volgende dag, kan je natuurlijk wel goed ingepakt een nachtje in de koelkast bewaren.
Chocolade
Chocolade zou ik alleen in de koelkast leggen als het heel erg warm is en de chocolade zacht dreigt te worden of zelfs zou gaan smelten. In de koelkast gaat het aroma en de smaak van chocolade snel verloren.
Fruit
Er zijn fruitsoorten die je het beste niet in de koelkast kunt bewaren en dat zijn o.a.:
Ananas
Een ananas komt het beste tot zijn recht in de fruitmand. Hier kan de ananas – indien nodig – verder rijpen. Als de ananas goed rijp is, nuttig hem dan gelijk of snijd het in blokjes en bewaar de rest in de vriezer. Je kunt van deze bevroren blokjes weer een heerlijke smoothie maken.
Bananen
Bananen kunnen slecht tegen kou. Meestal zijn bananen (iets) groen als je ze koopt. Laat ze op de fruitschaal liggen om lekker te laten rijpen. Moeten ze snel rijp worden, doe ze dan in een papieren zak.
Bessensoorten
Als je bessensoorten koopt zoals rode bessen, bosbessen, aardbeien, frambozen en bramen heb je de kans dat ze snel overstuur gaan. Je kunt ze in de koelkast leggen, maar dan verliezen ze snel hun smaak. Het beste is om dit fruit op de dag van aankoop (uiterlijk de volgende dag) te eten. Of je vriest ze in voor een lekkere smoothie, zoals deze Bosvruchten smoothie
Perziken
Perziken, abrikozen en nectarines koop je meestal onrijp. Laat ze rijpen op je aanrecht in een schaal. Op deze manier worden ze sneller rijp en komt hun smaak het beste tot zijn recht.
Watermeloenen
Koop je een hele watermeloen, leg hem dan niet in de koelkast. Hiervan kan hij melig worden of zelfs bederven. Het beste is om deze koel (dus niet koud) weg te leggen. Heb je een afgesneden stuk dan bewaar je die natuurlijk wel in de koelkast (maar niet te lang).
Honing
Honing is heerlijk en gezond voor je. Maar bewaar deze niet in de koelkast. Als je honing in de koelkast zet gaat het kristalliseren en wordt daardoor onbruikbaar. Bewaar de pot honing het liefst op kamertemperatuur in een keukenkastje. Honing kan niet bederven, maar als je het te lang laat staan gaat de kwaliteit achteruit.
Knoflook
Bewaar knoflook niet in de koelkast. Hierdoor gaat je hele koelkast naar knoflook ruiken, ontkiemt en beschimmelt de knoflook sneller en dat wil je niet. Je kunt knoflook het beste bewaren in een speciale knoflookpot.
Koffie
Er zijn mensen die hun koffiebonen in de koelkast bewaren omdat het dan langer goed zou blijven. Dit is niet zo. Koffie neemt heel snel de geurtjes in de koelkast op. Bewaar daarom koffie in een koffiepot die je goed kunt afsluiten, zodat de aroma niet verloren gaat.
Olie en azijn
Keukenoliën zoals olijfolie, zonnebloemolie en/of arachideolie moet je niet in de koelkast bewaren. Bewaar ze op een koele donkere plek in een voorraadkast, kelder of berging.
Op deze manier blijft de olie heel lang goed. Zet je olie in de koelkast dan wordt deze dikker en ontstaat er stolling, waardoor je het niet gebruiken kunt.
Ook de meeste azijnsoorten doen het goed in een keukenkastje en hoeve daarom niet in de koelkast.
Pindakaas
Pindakaas kan je het beste in een keukenkastje bewaren, tenzij anders vermeld op de verpakking. Nu moet ik zeggen dat als ik zelf een notenpasta maak, deze wel in de koelkast zet.
Pompoenen
Als je een hele pompoen koopt, kan je deze het beste in de kelder, berging of kelder bewaren. Hier blijft deze enkele weken goed. Is de pompoen aangesneden dan moet je dit uiteraard wel in de koelkast bewaren.
Sauzen
De meesten van jullie bewaren waarschijnlijk mayonaise, ketchup, ketjap, mosterd, sambal, etc. in de koelkast. Dit hoeft niet, de kruiden en conserveringsmiddelen in deze sauzen en smaakmakers zorgen ervoor dat het lang goed blijft. Bewaar ze dus in een keukenkastje, tenzij je de saus, zoals mayonaise, zelf gemaakt hebt. Deze bewaar je natuurlijk wel in de koelkast.
Tomaten
Alle tomaatsoorten zoals de gewone tomaat, trostomaat, kerstomaatjes, etc. gedijen niet goed in de koelkast.
Ik bewaar de tomaten op een aparte schaal in een vensterbank, waardoor ze nog verder kunnen rijpen. In de koelkast worden ze zacht en melig en verliezen ze ze hun smaak.
Uien
Uien blijven heel lang goed als je ze op een koele, donkere en droge plek bewaart. In de koelkast kunnen ze gaan schimmelen en geven ze hun geur af aan andere producten in je koelkast. Als je een aangesneden ui hebt, kan je die in de koelkast leggen mits je dit in een goed afgesloten bakje doet.
Uien en aardappelen moet je niet naast elkaar bewaren. Aardappelen stoten gassen uit, die ervoor zorgen dat uien sneller gaan rotten.
Eieren
Tja en dan eieren. Daar zijn de mening over verdeeld. De een zegt ze moeten in de koelkast en de ander zegt juist niet. Ondanks dat eieren in de winkels niet in de koeling liggen, kan je ze thuis toch beter in de koelkast bewaren. De reden hiervoor is dat de eventuele salmonellabacteriën zich in de kou niet kunnen vermenigvuldigen.
Eieren absorberen makkelijk andere geuren op, bewaar ze daarom niet naast sterk geurende levensmiddelen zoals bijvoorbeeld vis.
Koelkast schoonhouden
De beste temperatuur voor je koelkast is tussen de 4 en 6 graden en mocht je een vriesvak in je koelkast hebben dan is de ideale temperatuur hiervoor -18 garden.
Maak je koelkast regelmatig schoon, haal één keer per week een vochtig doekje erdoor heen. Maak je koelkast schoon met een niet te chemisch schoonmaakmiddel, hierdoor gaat je koelkast en levensmiddelen ernaar ruiken en dat wil je niet.
Haal één keer in de zoveel tijd je hele koelkast leeg, gooi de levensmiddelen en potjes en/of flessen die over datum zijn weg en sop je koelkast goed schoon. Vergeet vooral de rubberen randen niet!
Maurits
november 9, 2023 @ 11:26 pm
Dankje, nuttig artikel
Hanneke de Jonge
november 10, 2023 @ 8:01 am
Dankjewel Maurits, fijn om te horen.
Groeten, Hanneke